България предоставя финансова помощ на Република Македония за справяне с щетите от наводненията

Средствата се осигуряват от планираните за помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи

В допълнение към техническата и хуманитарната помощ, която страната ни предостави на Република Македония за справяне с последиците от наводненията в районите на Скопие и Тетово на 6 и 7 август тази година, правителството днес отпусна финансова помощ от 300 000 лв.
Средствата се осигуряват от планираните за помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи. Те ще бъдат преведени на две равни вноски – по сметка на Червения кръст на Република Македония за овладяването на бедственото положение и по сметка на Министерството на финансите на Република Македония за справяне с материалните щети, включително за възстановяване на разрушената инфраструктура. По този начин отпусканата финансова помощ ще допринесе както за справяне с краткосрочните нужди на засегнатото население, така и за възстановяване в средносрочен и дългосрочен план на засегнатите от наводненията региони.
България проявява силна съпричастност към съдбата на пострадалото население в засегнатите райони и солидарност към усилията на властите за справяне с тежките последици от наводненията.