Атакуваха хуманитарен конвой в Сирия

Загинали са 12-има души

Над 12 души са убити при въздушен удар срещу конвой с хуманитарна помощ, западно от сирийския град Алепо, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права, цитирана от Ройтерс. Загинали са доброволци на Червения полумесец и шофьори на камионите. 20-те камиона с помощи са станали мишена на въздушен удар в провинция Алепо, часове след края на примирието между правителството и бунтовниците.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън изрази дълбока загриженост по повод инцидента. Той допълни, че ако се потвърди, че ударът срещу конвоя е бил умишлен, това ще се смята за военно престъпление.

САЩ изразиха възмущение от нападението срещу хуманитарния конвой и предупредиха, че ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия за решаване на конфликта в Сирия.

По неофициална информация още най-малко 20 цивилни са загинали при въздушни удари по части на град Алепо и околностите му, които са контролирани от опозицията.
Същевременно турският президент Реджеп Таип Ердоган, чиито войски навлязоха в северна Сирия миналия месец, за да изтласкат джихадистите и кюрдите от пограничния район, заяви, че траен мир в Сирия е невъзможен, без свалянето на Башар Асад от власт. Пред Ройтерс Ердоган каза още, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде зачитана.