Прокуратурата: На Ковачева е повдигнато ново обвинение за побой на друго новородено

Проверят се още три случая за бити от акушерката деца

Поредното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева започна с искания на адвоката ѝ за отвод на прокурора по делото и на съдебния състав. Исканията бяха отхвърлени, като това забави разпита на призованите свидетели с повече от час.

Адвокатът Владимир Янев обвинява прокурора по делото Николай Христов в необективност, като се позовава на негови изявления, които прави около делото. Обвинява го и във формиране на негативно отношение към Ковачева, която, според защитника ѝ, била невинна, а малката Никол, която преди година и половина едва оцеля по време на дежурство на Коваева, не била бита, а била изпусната – при това от колежки на Ковачева.

Янев обвини шефa на СГС Калоян Топалов, когото сезирал за поведението на съдебния състав, чийто отвод адвокатът също последователно иска, че вместо да вземе мерки срещу съдия Владимир Астарджиев, сeзирал адвокатската колегия за поведението на защитника. В това Янев вижда опит да бъде отстранен от процеса, а Емилия Ковачева – да бъде лишена от защита.

След като темата за отводите беше приключена, започна и разпитът на свидетелите. Първият от тях е шефът на отделението, в което е работила Ковачева. Той е бил сред първите, гледали записите в нощта, в която пострада Никол. Доктор Валери Нечев беше категоричен, че жената, която е удряла и притискала 4-дневното момиченце, е именно Емилия Ковачева.

Стана ясно, че той е разпознал Ковачева и на записи от случаи на нейни дежурства преди този на Никол.

От прокуратурата казаха, че на Ковачева е повдигнато ново обвинение за побой на друго новородено. Проверят се още три случая за бити от акушерката деца.

Разследването e под наблюдението на Софийската районна прокуратура, каза прокурор Николай Христов:
Трудността на това производство се изразява в това, че не могат да бъдат установени децата и техните родители. Трудно е да установим примерно по видеонаблюдението това детенце как се казва, кои са неговите родители, защото от камерата не се вижда много добре номерът на креватчето, името. За бебето Никол има различни доказателства, че то е единственото, което не е кърмено и така нататък, имаме, но за другите е малко по-трудно. Това не е невъзможно. Очевидно колегите от Районна прокуратура са положили усилия и са установили. Това обаче не означава, че в процес на разследване ще остане само с това обвинение, в процеса на разследване, разбира се, могат да бъдат установени другите деца, след което да бъде привлечена като обвиняема за телесно увреждане на всички деца.