Премиерът Борисов посрещна президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти

Политика

19-09-2016, 12:35

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Тотев: Предстои да започнем реалното изпълнение на 30-милионния проект с ЕБВР

Борисов: Подкрепата на ЕБВР показва доверието на европейските институции към България и работата, която вършим

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще продължи да бъде партньор на България при реализирането на стратегически за страната ни проекти, включително и чрез „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ (Фонда на фондовете). Това стана ясно на среща между министър-председателя Бойко Борисов и президента на ЕБВР Сума Чакрабарти. Заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, те обсъдиха сътрудничеството на България с ЕБВР и възможностите за реализиране на ползотворни бъдещи проекти от общ интерес.
„Подкрепата на ЕБВР показва доверието на европейските институции към България и работата, която вършим. Тя е и поредното потвърждение, че финансовата ни система е стабилна, а институциите, които се занимават с реализирането на проекти, са на високо професионално ниво. Успехите ни в борбата срещу контрабандата и намаляването на дефицита в бюджета също дават своя голям принос за укрепването на доверието на международните ни партньори към нас“, заяви премиерът Борисов. По думите му, България вече може да си позволи да реализира и сама най-важните си проекти, но партньорството с институции като ЕБВР е важно за укрепването на солидарността между партньорските държави в международен план.
От своя страна президентът на Банката Чакрабарти изрази своето удовлетворение от високия растеж и стабилността на българската икономика през последните няколко тримесечия и подчерта, че това прави впечатление навън. Пред министър-председателя Борисов Чакрабарти очерта основните направления, в които ЕБВР има намерение да насочи своите инвестиции и консултантски услуги, основно в секторите енергетика, води, общински услуги и засилването на конкурентоспособността в частния сектор. Според президента на ЕБВР, създаването на Фонд мениджъра на финансови инструменти в България е пример за иновативно управленско решение, което ще дава своите положителни резултати в следващите години и ще бъде от голяма полза за страната ни при осъществяването на множество значими проекти, най-вече от страна на частния сектор.
На срещата бе обсъдена и работата на Европейската банка за възстановяване и развитие по емисията облигации на Българския енергиен холдинг, както и договарянето на заем за Столична община за закупуване на електрически транспортни средства за градския транспорт на София.

Европейската банка за възстановяване и развитие ще продължи да бъде партньор на България при реализирането на стратегиче...

Публикувахте от Бойко Борисов в 19 септември 2016 г.