България завърши с победа на европейската квалификация в София

Спорт

19-09-2016, 11:42

Снимка:

БФВ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Вторият турнир от европейската квалификация е от 22 до 24 септември в Пятра Нямц (Румъния)

Женският национален отбор на България победи Румъния с 3:0 (25:22, 25:15, 25:20) в последния си мач от предварителна група „Е“, от първия турнир в европейската квалификация в София, която се проведе в зала "Христо Ботев".

Така националките ни записаха три победи от три мача и заемат първо място във временното класиране с пълен актив от 9 точки и без загубен гейм, преди надпреварата да продължи в румънския град Пятра Нямц в края на следващата седмица. Само победителят от групата се класира директно за Евро 2017 в Азербайджан и Грузия, а вторият ще получи шанс за бараж.

Селекционерът Иван Сеферинов заложи на познатия състав от предишните мачове: Лора Китипова - Емилия Николова, Цветелина Заркова - Нася Димитрова, Елица Василева (капитан) - Гергана Димитрова, Кристин Колчагова .

В първите два гейма българките диктуваха изцяло играта. Единствено в третия гейм имаха повече затруднения, след като първоначално съперникът поведе в резултата с 14:10. Волейболистките ни обаче отново се стабилизираха, направиха обрат и наложиха волята си, като спечелиха гейма, а с това записаха чиста победа.

Реализатори за победата на България с по 16 точки станаха Елица Василева (3 аса, 57 % в нападение) и Емилия Николова (3 аса, 3 блокади, 43 % в атака). За Румъния Йоана Бачиу отбеляза 11 (2 аса, 32 % в атака).

Временно класиране:

България       9т.

Черна гора    4т.

Румъния        3т.

Швейцария    2т.


Вторият турнир от европейската квалификация е от 22 до 24 септември в Пятра Нямц (Румъния).