Борисов: Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори за АЕЦ "Белене"

По думите на премиера ще се предложи парламентът да вземе решение България да плати около 800 млн. лв.

Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги в НС, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв. Това заяви пред медиите в с. Венец премиерът Бойко Борисов, който присъства на традиционния събор.

По думите му, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании,  да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Министър-председателят избори и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна.  „Нашата газопреносна система,  с новите компресори,  може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва.  Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, допълни Борисов.  „Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините“, посочи още премиерът.

В отговор на журналистически въпроси за срещата на върха в Братислава министър-председателят отново заяви, че за всички вече е станало ясно как от поставянето на ултиматуми никой няма изгода.

По думите му, България е засегната сравнително малко, но е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас. „Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете”, отбеляза Борисов.  Министър-председателят посочи, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова нека преговорите да продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.  Премиерът заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност. Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места. Това трябва да е целта, каза Борисов.  „Трябва да решим основният проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, уточни министър-председателят.