Русия гласува на парламентарни избори

Избирателната активност на парламентарните избори в Русия към 11 часа московско време надвишава 10%

За първи път от 2003 година парламентарните избори в Русия ще се проведат отново по смесената система, което означава че 225 руски народни представители ще бъдат избрани по партийните списъци и още толкова като представители на едномандатните окръзи. За парламентарния вот Централната избирателна комисия регистрира 14 партии, от които обаче реални шансове да влязат в Думата имат четири, и всички те са близки до политиката провеждана от Кремъл. Т.нар "извънпарламентарна опозиция", която споделя прозападния път на развитие, според социологическите проучвания, остава далеч под петпроцентната бариера за влизане в парламента.

Избирателната активност на парламентарните избори в Русия към 11 часа московско време надвишава 10%. Това съобщи заместник-председателят на Централната избирателна комисия Николай Булаев, цитиран от РИА „Новости”.

Като цяло избирателната активност в цялата страна, като се вземе под внимание, че гласуването в Далечния изток е във финалната си фаза, е повече от 10%, каза Булаев. Според руските медии активността е 10,8%.

Междувременно Камчатски регион и Чукотски автономен окръг затвориха избирателните секции и започнаха преброяване на гласовете.

В същото време шефът на ЦИК Ела Памфилова обяви, че резултатите на гласуването в сибирски регион могат да бъдат анулирани, ако се потвърди информация за извършвани изборни измами.

Кандидат на либералната партия „Яблоко” в Алтайски регион в Сибир заяви пред ТАСС, че млади хора гласуват от името на възрастни, които най-вероятно няма да отидат до избирателните урни.