Кметът на Ню Йорк: Взривът не е инцидент, но е рано да твърдим, че е атентат

Свят

18-09-2016, 11:42

Снимка:

youtube.com

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експлозия разтърси Ню Йорк и рани 29 души

Мощна експлозия в центъра на Ню Йорк - самоделна бомба избухна в манхатънския квартал Челси

29 души са пострадали, един е в тежко състояние. Часове след взрива полицията намери и второ устройство в района на нападението.

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио потвърди, че става дума за умишлено нападение, но отказа да коментира дали става дума за терористична атака, съобщава БНТ.

Съботната вечер на нюйоркчани внезапно се преобръща. Около 20:30 часа местно време, силен взрив разтърсва центъра на Манхатън. Свидетели сравняват това, което са чули, с гръмотевична буря или заря.

Бях си в легнал, когато чух взрива. Отворих прозореца, за да проверя какво се случва и видях полицейски коли да профучават по улицата.
Дебора Грифит, очевидец: Хората се разбягаха във всички посоки. Държаха ушите си запушени, някои кашляха и плачеха. Във въздуха се бяха разхвърчали някакви частици. Всеки гледаше да се отдалечи, колкото може по-далеч от мястото на експлозията.
Брандън Тирабо, очевидец: Един човек беше по-тежко пострадал, имаше рана на главата, но мисля, че все пак беше в съзнание.

Мястото е квартал Челси - в сърцето на Ню Йорк. Бомбата е оставена в кутия за инструменти, която е захвърлена в кофа за боклук на ъгъла на 23-та улица и шесто авеню. Мястото е оживено - там се намират магазини, ресторанти и дом за хора с нарушено зрение. Разследващите са изненадани, че нападението не става на някоя от популярните туристически локации.

Няколко часа след взрива полицията се натъква и на второ самоделно устройство, само на 4 пресечки разстояние. Натъпканата с експлозиви тенджера под налягане е обезвредена от сапьорски екип.

Районът моментално е отцепен, полицейски кучета издирват още бомби. След нападението градският транспорт е спрян. Живеещите в Челси са предупредени да не навлизат в периметъра на инцидента, но не са евакуирани. Според кмета на Ню Йорк - Бил де Бласио, няма непосредствена заплаха за сигурността на нюйоркчани.

Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк: Това, в което сме категорични, е че не става дума за инцидент. Можем да изключим и версията за изтичане на газ. Избухнала е бомба. Все още е твърде рано да твърдим, че става дума за терористична атака. Искам да подчертая и още нещо - Ню Йорк не е поставен под по-голяма заплаха от обикновено.

Часове по-рано бомба избухна и край маршрута на благотворителен маратон в Ню Джърси. Устройството е било направено от парче желязна тръба, пълно с експлозиви и също е било поставено в кофа за боклук. При нападението в Ню Джърси няма пострадали хора. Според разследващите няма и връзка между двете атаки.