Борисов посети обновената църква в Бесарбовския скален манастир (снимки)

Политика

17-09-2016, 17:19

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов присъства на освещаване на Църква в Басарбовския манастир (на живо)

Басарбовският манастир е единственият действащ мъжки скален манастир в България

Днес, министър-председателят на България Бойко Борисов беше на посещение в Басарбовския скален манастир по повод обновяването и извършените довършителни дейности на църквата „Свето Преображение Господне“. Сред официалните лица на събитието бяха народните представители от ПП ГЕРБ Пламен Нунев и Свилен Иванов, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, Негово високопреосвещенство митрополит Наум, кметът на с. Басарбово – Николай Колев, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, зам. областният управител Валентин Колев, зам.-кметовете на Община Русе: по европейско развитие - д-р Страхил Карапчански, по комунални дейности - Наталия Кръстева, по устройство на територията - инж. Димитър Наков, по хуманитарни дейности – Иван Григоров. Присъстваха още главният архитект Живка Бучуковска, председателят на Общински съвет – Русе - чл. кор. проф Христо Белоев, ректорът на РУ проф. Велизара Пенчева, общински съветници и др.


Министър-председателят Борисов отправи своите пожелания: „Пожелавам на владиката, на игумена, на всички хора от Басарбово и русенския край, хилядите туристи от България и чужбина, които идват тук и виждат тази невероятна красота – храмовете, историята – нещо, което малко държави имат – да са здрави и да имат дълъг живот.“ Г-н Борисов сподели още, че се радва да види резултата от предоставените средства за обновяването на църквата. Те бяха отпуснати с решение на Министерски съвет за довършителните работи и градежа на храма в манастира.


Басарбовският манастир е единственият действащ мъжки скален манастир в България. Основният камък за новия манастирски храм е положен на 24 септември 2005 г. След дългогодишния застой на строителството, сега манастирската църква е напълно завършена.
По-рано днес Борисов посети и обновения централен площад в село Басарбово, реконструиран по Програмата за развитие на малки населени места на Община Русе. Стойността на ремонтните дейности е 26 200 лева. Изградени са нови поливни инсталации, алеи, както и нова чешма – подарък от РКС – Русе.


В Русенска Света Митрополия премиерът Бойко Борисов беше награден с отличие „Свети Димитър Басарбовски – Първа степен“, а кметът Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев и народният представител Пламен Нунев получиха отличие „Свети Димитър Басарбовски – Втора степен“ по решение на Епархийския съвет с отличията се награждават личности, допринесли за духовното и материално развитие на епархията.
По време на официалното събитие в Митрополията, премиерът Борисов е поел ангажимент за осигуряването на средства за довършването на храма „Всях Светих“ в Русе.