Григорий Явлински: В момента в Русия няма демокрация

Днес в Русия е ден за размисъл преди утрешните парламентарни избори

Днес в Русия е ден за размисъл преди утрешните парламентарни избори. Те ще бъдат седмите след разпадането на бившият СССР и възстановяването на Русия като самостоятелна държава преди 25 години.

В момента в Русия няма демокрация, заяви лидерът на опозицията Григорий Явлински, според когото ако няма фалшификации от страна управляващите, представляваната от него партия "Яблоко" може да влезе в новата Дума и дори да има собствена парламентарна група.
Според най-разпознаваемия руски опозиционен политик много от гражданите на Русия към днешна дата не вярват в резултатите от предстоящите в неделя парламентарни избори.  Явлински обаче посочи, че всички гласоподаватели трябва да участват в тях, защото всяка друга алтернатива е насилие и беззаконие. В Русия това е много опасно - всякакво насилие може само да доведе до рязко влошаване на ситуацията, подчерта още той в интервю за БНР.  

Затова смяната на властта, на правителството и на президента, обясни Григорий Явлински, трябва да става по законен начин и задължително мирно:

Русия все още не може да организира открити, честни и справедливи избори, защото няма независим съд, няма еднакъв закон за всички, както и неприкосновена частна собственост, а тук следователно няма и независимо финансиране. А без това честни избори не може да има за всички. В Русия се провеждат избори само от 25 години - на нея ще й бъдат необходими още много да постигне за реализирането на честни и открити избори.
Нашите прогнози сочат, че "Яблоко" може да получи  между 7 и 10%, обясни още Григорий Явлински, според когото обаче              днес в Русия няма демокрация :  

В Русия няма демокрация! Руската демокрация днес не изглежда никак, защото нея просто я няма! По-лошо  -  дори днес системата, която съществува в Русия, представлява много сериозна авторитарна система, която има признаци за развитие в шовинистична и криминална система.