Юнкер: България нe e сама

Европейската комисия ще осигури на България 108 млн. евро помощ за справяне с миграцията, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата на лидерите на ЕС

България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер. По време на разговорите днес следобед Европейският съвет реши 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България. Целта ни е тази сума да достигне  стойността 160 млн. евро, каквото е искането на българския премиер Бойко Борисов. Това съобщи след края на срещата на евролидерите в Братислава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"България е изправена пред много голямо предизвикателство, а то е и пред целия Европейски съюз.  Дискутираме редовно с българския премиер ситуацията и какво трябва да се направи. В разговорите днес решихме да определим 108 млн. евро на разположение на България и нашата цел е те да достигнат 160 млн. евро, каквото е искането. Следващите дни и седмица ще направим необходимото, ще намерим механизмите, за да намерим тези средства. България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на българския премиер", заяви Жан-Клод Юнкер, цитиран от bTV. 

Председателят на ЕК добави, че в момента страната ни е изправена пред много голямо предизвикателство. 

"През последните седмици дискутираме непрестанно ситуацията с българския премиер и какво трябва да се направи. Коментирах и в сряда по време на речта ми, че за България трябва да бъдат изпратени 200 офицери на Фронтекс и да бъдат изпратени пари за коли за охрана на границата", каза още Юнкер. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов благодари на всички свои колеги, които са подкрепили страната ни. „Искам да благодаря на колегите, които най-много ни подкрепиха. 108 млн. евро днес и още 104 млн. лв. след няколко дни сме издействали на България, и Кристалина Георгиева помогна, и Ципрас съдейства”, подчерта министър-председателят. 

“Не мога да си спомня досега България да е посочвана и целево да се направи нещо за България на Европейски съвет. Като цяло съм доволен от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма. Няма по-добро място за живеене (от Европа), може да става по-добро, видях в колегите желание и амбиция да става още по-добре, заяви премиерът Борисов, цитиран от Канал 3. 

“България е пример – след като посочихме проблема, че може и бързо да се действа. Днес се взе решение да се платят 108 млн. Аз държах днес да се прибера с над 200 млн. лв.”, допълни премиерът.

“Ние може да си купим техника, но въпросът е в европейската солидарност, оценката на колегите и чешкият премиер днес каза, че иска във всяко публично изказване да се посочва, че заради добрата (финансова) рамка България е толерирана и поощрявана. Благодаря на всички колеги, ако щете и на опозиция, че проявиха търпение. Мисля, че като се връщаш с 300 млн., ще се намери някой да каже и Благодаря", коментира министър-председателят Борисов.