Президентът: Дуалното обучение ще елиминира младежката безработица

Президентът Росен Плевнелиев даде начало на втория етап на проекта ДОМИНО за въвеждане на дуално обучение в България

Президентът Росен Плевнелиев даде начало на втория етап на проекта ДОМИНО за въвеждане на дуално обучение в България с откриването на паралелка по професия „електротехник“ със специалност „електрообзавеждане в производството“ в професионалната гимназия по механоелектроника „Никола Й. Вапцаров“ в София. От тази учебна година в училището ще учат 27 ученици в девети клас, в София ще има две паралелки с повече от 45 ученика, а за цяла България - 14 паралелки с 285 ученика в 11 града.

Обучението е за срок от 4 години, ще се провежда в условия, близки до производствените и ще спомогне добрата подготовка и лесната адаптация на учениците в реална работна среда.

Дуалното обучение е най-сигурната мярка за елиминиране на младежката безработица и швейцарският опит най-лесно и най-успешно може да се приложи в България, посочи държавният глава Росен Плевнелиев, който приветства ръководството, преподавателите и възпитаниците на професионалната гимназия. „Не всеки трябва да бъде висшист, за да получи достойна перспектива в живота си и за да има знанията и уменията да следва достойно житейския си път“, заяви президентът.

Държавният глава припомни, че въвеждането на дуалната система на образование и обучение е един от поетите от Президентската институция ангажименти от 2012 г. насам. По време на официалното посещение на българския президент в Конфедерация Швейцария в края на 2014 г. беше обявена инициативата за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“. Споразумението между България и Швейцария за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система беше подписано на „Дондуков“ 2 през април 2015 г., а проектът е финансиран от Швейцария с 3,5 млн. швейцарски франка.

Държавният глава насърчи проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“), „за една България, в която младите имат достойно място и бъдеще, имат знания и умения да направят нещо с двете си ръце и да го направят както трябва“.

След две години успешна работа по проекта вече 400 ученици в 16 професионални гимназии се обучават в общо пет професии по системата „учене чрез работа“ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

За реализацията на обучението по новата специалност „елетротехник“ партньори на ПГ „Никола Й. Вапцаров“ са шест фирми в сферата на производството на електрически компоненти.