Стефан Колев: От години не сме имали толкова силен отбор по УШУ

Световното първенство по УШУ за младежи стартира на 28 септември в Бургас

Между 28-ми септември и 3-ти октомври Бургас става арена на едно от най-значимите събития в спортния календар на България за 2016г. Градът край морето спечели домакинството на 6-то Световно първенство по УШУ за младежи с конкуренция с Москва, Джакарта и Шарм ел Шейх. 1 000 бойци от 50 държави ще премерят сили в оспорвано състезание на физическа и психическа устойчивост, типични за този спорт на вековете, познат сред широката публика с името кунг –фу. Повече за състезанието ще ни разказа един от основните организатори и Президент на Българска федерация по УШУ – Стефан Колев.

Г-н Колев, УШУ не е толкова популярен спорт в България, как успяхте да спечелите това домакинство?

УШУ може да не е спорт, познат на широката общественост, защото не е в радара на медийното внимание, но хиляди са практикуващите в България и историята на спорта на наша територия никак не е нова. Още в началото на 90-те в България пристигат майстори по бойни изкуства, които предават знанията си и формират първите треньори. Още преди това УШУ се тренира, но поради тогавашния политически строй, който не толерира източните бойни изкуства, практикуващите правят това скрито, набавяйки си литература от чужбина и криейки се по мазета и тавани. За щастие тези години са далеч зад нас, вече имаме сериозна и професионална организация като Българска федерация по УШУ, която успя да спечели това домакинство в оспорвана конкуренция и да постави България на картата на световните бойни спортове. Мисля, че успяхме именно защото Световната федерация оцени усилията ни в последните десетилетия,  видя прогреса на нашите състезатели и най-вече, не може да игнорира постоянството, с което развиваме спорта.

С какво това състезание е важно?

Най-вече с това, че ще покажем страната си пред света – 1000 състезатели от 50 държави ще пристигнат с Бургас от почти всички континенти – имаме състезатели от Китай, САЩ, Русия дори Мозамбик и Иран, всички те пристигат със своите щабове и се надяваме да представим нашия град Бургас в най-добрата му светлина и да ги очароваме с българското си гостоприемство. За някои от най-малките състезатели това ще е първо излизане в чужбина и това несъмнено е огромна отговорност. За децата, идващи от далечни места, например тези от Африка, сме избрали хотел в центъра на града, за да сме сигурни, че всички красоти на Бургас са на една ръка разстояние.  Естествено, имаме и една голяма цел, за която това състезание е важна стъпка, а именно да успеем да покажем прекрасния си спорт на повече деца и родители и да имаме повече българчета в залите по УШУ. Нашият спорт не само развива всички физически качества, но и почива върху древна философия, в която думи като чест, самодисциплина, лоялност не са архаизми. Макар, че УШУ е спорт, създаден в Китай, ние се опитваме да възпитаваме нашите спортисти и в родолюбие и мисля, че успяваме – те чудесно разбират важността на това да печелят медал за България е един толкова далечен от нашите ширини спорт.

А защо децата и родителите да изберат УШУ пред друг спорт?

Защото развива цялото тяло и всички физически качества като сила, бързина, отскок, гъвкавост. В УШУ има стотици стилове, някои от тях, като Тай Чи, могат да бъдат практикувани на всяка възраст, така че това може да е спорт за цялото семейство. И както вече споменах, физическите качества са само част от важните за един УШУ състезател качества; много по-важни обаче са уважението, гоненето на съвършенство и разбирането, че то не може да бъде постигнато, не и на всяка цена. Каня всички деца и родители в залите по УШУ в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и много други, за да се убедят сами в предимствата на нашия спорт. Не случайно близо милиард души по света го практикуват.

Какви са очакванията за представянето на българския отбор на това първенство, очакваме ли медали?

От години не сме имали толкова силен отбор, а никога не сме имали толкова талантлив. Те са родени таланти и всички подхождат с голямо старание в тренировките. От няколко месеца се подготвят с много силен треньор от Виетнам – Ли Трънк Хю е многократен световен шампион и напредъкът в тренировките е осезаем. Конкуренцията обаче ще е голяма, в Бургас ще дойдат най-силните състезатели до 18 години, бъдещите шампиони при жени и мъже – Китай, Русия, Малайзия, така че никак няма да ни е лесно. Надявам се нашите момчета и момичета да покажат най-доброто от себе си и да зарадват публиката в Зала Младост, която се надявам да е многобройна. Най-доброто за тях те първа предстои.

Какво да очаква публиката в Бургас?

На първо място зрелищна надпревара. Състезанието ще бъде разделено на две части Тао Лу     (форми с и без оръжие) и Сан Да (свободни двубои по правилника на Световна УШУ федерация), Откриването ще бъде на площад Тройката на 28-ми септември от 19:00ч. с грандиозни шоу и демонстрация на фаворитите. Благодарим на Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, който е патрон на нашето състезание, както и на Община Бургас, която ни подкрепи изцяло в организацията, Надяваме се това да бъде един празник на всички любители на бойните спортове, но и за всички бургазлии и гости на града, които ще потопим в магията на нашия спорт.