Министър Павлова: Подадена е молба в СГС за обявяване на сделките за бившите царски конюшни за нищожна

Общество

16-09-2016, 13:19

Снимка:

btv.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството освободи Веселин Пенев като областен управител на София-град

Исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считаме, че и двете страни не спазили законовите изисквания

В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т.нар. „царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в отговор на журналистически въпроси в кулоарите на Народното събрание.

Тя обясни, мотивите за иска са три. Първият е самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставени правомощия да се разпорежда еднолично с имота. Анализът на документите показа, че този областен управител не е имал  правомощията еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имотите и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частни лица. Считаме, че това е заобикаляне на закона, категорична бе Павлова.

Направеният анализ на документите показва, че купувачът „Евротранс билд“ ЕООД не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които претендира, че има съсобственост заедно с държавата. В съда има висящи редица дела от други фирми, които също претендират съсобственост върху имотите, посочи министърът и обясни, че липсата на реален собственик е вторият мотив за искане на нищожност на сделката за продажба.

Налице е категорично ощетяване на финансовия държавен интерес, на публичния обществен интерес при извършването на сделката при направеното ценообразуване, като избор на този, който го е направил, и на цените, по които е реализирана, каза още Павлова. Считаме, че държавният интерес е ощетен, което е третият ни мотив за предявяване на иск, защото разполагаме с документи за ипотеки, апорти, продажби на имоти, на идеални, части, в рамките на този терен, чиято стойност надвишава в пъти сключената от областния управител сделка, посочи тя.

Не на последно място трябва да знаем, че за този имот тепърва и предвид висящите дела очаквам съдът да го постанови, да се установят физическите лица, които биха могли още днес така, както аз направих от името на държавата, да предявят претенции към този имот, коментира още министърът.

Освен замяната, за която знаем, че е направена през 2005 г.,установихме, че още през 2003 г. около 5 дка от държавния имот са предоставени на частна фирма за дълг срещу собственост. В последствие те по различна процедура са пледирани като държавни и заменяни. Излизат различни подобни сделки при проверката, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считаме, че и двете страни не спазили законовите изисквания, поясни Лиляна Павлова.