Бъчварова: Напрежението в "Овча купел" идва отвън

Румяна Бъчварова защити и преместването на друга длъжност, на бившия заместник-директор на "Гранична полиция" Йотко Андреев

Напрежението в столичния квартал "Овча купел" се създава от външни хора, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос по време на парламентарен контрол, съобщи БНР. Тя увери, че полицията е взела мерки за опазване на реда по време на протеста срещу бежанския център, насрочен за тази вечер.

 

"Моята информация е, че не става въпрос за напрежение вътре в центъра, а за напрежение, което се създава от групи, които не са жители дори на квартала, които са по-радикално настроени спрямо бежанците, които не са съгласни с тяхното приемане".

 

Румяна Бъчварова защити и преместването на друга длъжност, на бившия заместник-директор на "Гранична полиция" Йотко Андреев.

Андреев подаде оставка преди месец заради обществена поръчка за превоз на мигранти, спечелена от фирма на лице, уличено в нелегален трафик на хора:

"Самата процедура не е незаконна. Може да е срамна и да е законна. Аз мисля, че трябва много да се внимава с наказанията по отношение на служителите, защото всеки може да направи грешка, да не съобрази една или друга ситуация. Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит, да останат в системата, за да работят за нея. Самото понижаване в по-ниска позиция, според мен, също е доста силно наказание", обясни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Преди дни бе съобщено, че Йотко Андреев е преназначен на ръководна длъжност в отдел "Миграция". Бъчварова увери, че сегашната му длъжност не е свързана с важни за управлението на системата задължения. Вътрешният министър каза още, че е намерен вариант "Гранична полиция" сама да превозва мигранти.