#BeActive предава жълтата фланелка на МОСВ по повод старта на Европейската седмица на мобилността

Събитието ще се състои днес, 16 септември от 12.00 часа на арката на Национална спортна академия „Васил Левски“

Днес символично ще бъде предадена  жълтата фланелка от Европейската седмица на спорта #BeActive, която Министерството на младежта и спорта ще връчи на Министерството на околната среда и водите и Столична община по повод старта на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).

Събитието ще се състои днес, 16 септември от 12.00 часа на арката на Национална спортна академия „Васил Левски“. На него ще присъстват заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, ръкoвoдитeлят нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Евpoпeйcкaтa кoмиcия y нac Огнян Злaтeв, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и ръководството на Академията, представители на Столична община и районни кметове.

След официалната церемония участниците в нея и студенти от НСА ще дадат личен пример за физическа активност и интелигентно придвижване като проведат велошествие в района на Община Студентски.

В 13.30 на авто-мото полигона на базата на Академията откъм последната спирка на автобуси №280 и №94 дрифт състезателят Александър Язов ще направи демонстрация за деца от столичните училища и ще ги запознае с правилата за безопасно шофиране и поведение на пътя.

 „Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от Стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт. През 2016 година „Европейската седмица на мобилността” се фокусира върху темата „Интелигентно и устойчиво придвижване – инвестиция за Европа“, като мотото е „Интелигентно придвижване. Силна икономика“.

И тази година Европейската комисия насърчава популяризирането на темата за устойчива градска мобилност, не само сред местните власти, но и сред други заинтересовани страни, като приканва НПО-сектора, академичните институции, бизнеса, училищата, публични институции също да регистрират свои инициативи за насърчаване на екологосъобразни модели на придвижване.