Президентите от „Арайолуш“ се обявиха за единен подход при преодоляване на кризите

Неконтролируемото преминаване на европейските граници е неприемливо, единодушни бяха президентите на парламентарните републики от ЕС

Президентите от „Арайолуш“: ЕС има остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения по кризите

Множеството кризи пораждат остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения в Европейския съюз. Днес по-важно от всякога е да покажем сътрудничество, защото Европа не може да изпадне в криза на ценностите и на солидарността. Всички искаме функциониращ ЕС и всеки трябва да допринесе за възстановяването на доверието към европейските институции. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с лидерите на държавите от ЕС от групата „Арайолуш“. Българският президент, който обобщи неформалните дискусии, беше домакин на Годишната среща на групата „Арайолуш“, в която участват президентите на парламентарните републики от ЕС.

Лидерите на България, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария, Германия и Финландия се обявиха за единен общностен подход при преодоляването на актуалните кризи, породени от миграционната вълна, референдума за излизане на Великобритания от ЕС, ниското доверие на европейските граждани към институциите и редица други. „Ще стоим рамо до рамо за разрешаване на кризите. Всеки трябва да допринесе за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени. Единни сме, че сътрудничеството днес не е въпрос на избор, а на необходимост“, заяви българският президент.

„Имахме честен и открит дебат по проблемите и кризите, с които се сблъскваме, и поставихме въпроса коя от кризите може да бъде устойчиво решена. Илюзия е, че националните държави могат да се справят самостоятелно. Единственото работещо решение е общоевропейското. Казахме „да“ на ЕС, вярваме в неговия потенциал. Искаме функционираща Европа. Проблемите трябва да се посочат, а не да се замитат и да се оставят на следващите поколения“, подчерта Росен Плевнелиев.

Лидерите от „Арайолуш“ са единодушни, че няма лесно и бързо решение на проблемите, свързани с миграционния натиск върху ЕС. „Единни сме, че сигурността на европейците днес е тотален приоритет. Ще засилим контрола върху външните граници на ЕС. Неконтролируемото преминаване на европейските граници е неприемливо, а споразумението на ЕС с Турция, колкото и да е крехко, работи“, обобщи държавният глава. Президентът подчерта общата воля да се работи координирано за подобряване на условията за живот в страните в кризисните региони, както и да бъдат положени решаващи усилия за спиране на конфликтите.

„Всички заедно трябва да вземаме решения в пълно съгласие. Консенсусът е сила и всеки трябва да допринесе за общото решение“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

Президентите от групата „Арайолуш“ споделят едно мнение, че Европейският съюз не бива да бъде асоцииран само с регулации и ограничения. „ЕС е символ на свобода и на отворени граници. ЕС не трябва да се свръхцентрализира, а да стане разбираем и да адресира проблемите на хората“, допълни българският президент.

Основен акцент по време на разговорите на държавните глави от „Арайолуш“ беше ситуацията в Югоизточна Европа и напредъкът на евроинтеграционния процес на страните от Западните Балкани. Лидерите констатираха напредъка на историческата трансформация на страните от региона, където е налице „безпрецедентно ниво на сътрудничество“.

„Процесите на интеграция и на развитие на Балканите трябва да бъдат насърчени. Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, който отбеляза 20-годишнината си с домакинството на България през 2016 г., както и много други регионални инициативи, работят успешно“, посочи президентът Росен Плевнелиев.

„Има обаче още много работа за вършене. Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани. Общо е признанието на важността на интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз - тя е критично важна и миграционната криза го доказа. Раните още не са затворени и искаме помирението на Балканите да продължи и да бъде завършено", посочи Росен Плевнелиев.

Президентите на парламентарните републики от ЕС считат също така, че референдумът във Великобритания изпраща притеснителен сигнал към страните от Западните Балкани по отношение на тяхната интеграция със Съюза. „Затова усилията за ускоряване на интеграцията с ЕС ще изпратят позитивен сигнал. Вратите на ЕС са отворени и перспективата е налице“, каза още държавният глава.

„Времената са трудни и тежки, не бива да търсим лесните решения, а да търсим причините за проблемите. Интеграцията не е проблемът, а е част от решенията. Символ на Европейския проект са човешките права и свободи, свободата, демокрацията и интеграцията. Демонстрираме, че сме заедно и не крием проблемите. Наша обща задача е да постигнем напредък, да покажем доброто и да работим за развитието на Европейския проект за мир, за демокрация и за човешки права и свободи“, обобщи още президентът Росен Плевнелиев след края на срещата в резиденция „Бояна“ в столицата.