Десислава Атанасова настоя за подкрепа на държавите, пряко засегнати от мигрантите

Помощта трябва да бъде преценена като финансова или с предоставяне на технически средства, каза тя пред Bulgaria ON AIR

Безспорно трябва да бъдат подкрепяни държавите, които сме на първата линия и тези, които са пряко засегнати от мигрантската вълна. Днес затова говориха и българският, и унгарският премиер, че е хубаво, когато решенията се вземат в Брюксел, да се знае състоянието на границите и то най-добре се вижда на място, на браздата, където днес бяха двамата премиери.

 Така Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира в предаването "Денят ON AIR" днешната среща на премиерите на България и Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан, които заедно инспектираха оградата на турската граница.

 "Днес по един много категоричен начин българският министър-председател заяви позицията на България. Тя беше подкрепена и от премиера на Унгария. Още по-добре е, че съвпадна и с думите на Жан Клод Юнкер, който също говори за подкрепа на България за опазване не само на българската граница, но и на шенгенската", посочи Атанасова.

 Тя изрази надежда, че на срещата на Европейския съвет в Братислава ще се поемат конкретни ангажименти. По думите й наистина трябва подкрепата да бъде преценена като финансова или с физическа сила и предоставяне на технически средства.

 "Мисля, че това ще се случи в най-скоро време", каза Атанасова.

 На въпрос дали е разочарован премиерът Борисов, а и тя лично, от недостатъчната ангажираност на ЕС към България по казуса с мигрантската вълна, Десислава Атанасова заяви, че не може да каже, че са разочаровани, защото с останалите държави-членки са партньори в противодействието на всички заплахи по отношение на мигрантската криза и на терористичните заплахи.

 "Всички ние имаме един общ интерес - охраната на шенгенската граница на ЕС, която България много успешно охранява", коментира тя.

Вижте във видеото коментар на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова за насилието над лекари: