Ева Паунова: Нови източници за финансиране на европейските бизнеси

ЕС се стреми да стимулира изграждането на по-разнообразна инвестиционна среда в Европа

„Дълго време банките бяха основният източник на средства за малките и средни предприятия (МСП). Сега ЕС се стреми да стимулира изграждането на по-разнообразна  инвестиционна среда в Европа -  което  можем да постигнем развивайки капиталовите пазари.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат относно финансирането за малките и средни предприятия, който се проведе на 14 септември 2016г. в рамките на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.
Ева Паунова подчерта двата основни приоритета на всеки един бизнес - достъп до финансиране и равни възможности за развитие в единния пазар на Европа. Тя призова за приемането на конкретни законодателни мерки, които да гарантират тези права. Българският евродепутат посочи функционирането на Единния фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) като позитивен пример, който трябва да бъде съпроводен от още реформи. „Днес обявихме удължаването на ЕФСИ и увеличахме наличните средства. Ясно е, че когато има последователност, европейските инициативи работят“.
Пауновa призова да бъдат ревизирни и приложени директивите за европейските фондове за рисков капитал и европейските фондове за социално предприемачество, които ще разширят възможностите както за инвеститорите, така и за малките и средни предприятия (МСП). Докладчикът по темата Отмар Карас (ЕНП, Авсрия) и Ева Паунова също се обединиха около идеята, че е нужно във всички страни-членки да се създадат пунктове за обслужване „на едно гише“ като центрове за предприемачите. Българският евродепутат подчерта важността да бъдат приложени и редица други реформи, част от Плана за инвестиции на Европа и свързаната инициатива за Съюз на Капиталовите Пазари.
Дебатът в пленарна зала засегна инициативите за диверсифициране на източниците на финансиране и за улесняване на достъпа до финансиране посредством кредитиране и гаранционни механизми за МСП, разширяването на европейските мрежи за „бизнес ангели“ (business angels), нуждата от увеличаване на потенциала на „груповото финансиране“ (crowdfunding) и др.