Пожарникарите и спасителите отбелязаха своя професионален празник

Общество

14-09-2016, 16:55

Снимка:

МВР

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Постигнатите от ГДПБЗН резултати са продължение на наследена традиция, израз на добра подготовка и на вътрешна убеденост и мотивация, посочва премиерът Борисов

Професията ви възлага много отговорности, но и ви дава сили да помагате по всяко време на всеки, оказал се в беда. Убедена съм, че и занапред ще работите със същата всеотдайност – пише в адреса на министър Румяна Бъчварова към пожарникарите и спасителите. По случай празника 303 огнеборци бяха наградени с почетни отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на главната дирекция.

За поредна година, в навечерието на проведения преди 111 години първи пожарникарски събор в София, пожарникарите и спасителите отбелязаха своя професионален празник – 14-и септември.

В поздравителен адрес министър-председателят Бойко Борисов изрази дълбоката си благодарност към професионализма и уважение към готовността на служителите на ГДПБЗН да служат на България, осигурявайки спокойствие на българските граждани и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации. „Постигнатите от вас резултати в служебната дейност са продължение на наследена традиция и са израз не само на добрата ви подготовка, но и на вътрешна убеденост и мотивация, които притежавате. Добре зная каква е цената, която плаща всеки, приел като лична мисия борбата за живота и сигурността на хората, но няма по-голямо удовлетворение от получената благодарност за това, че си помогнал, когато е имало най-голяма нужда от теб. Днес отдаваме и почит пред паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения пожарникари и спасители със съзнанието, че всеки живот е ценен и значим. Бъдете здрави, желая ви достатъчно сили, за да изпълнявате отговорната си работа“, казва в обръщението си премиера и отправя към служителите на главната дирекция пожелания, служейки на благородната кауза за опазване на човешкия живот, да се грижат и за своята безопасност.

От името на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заместник-министър Красимир Ципов отправи поздравления по повод професионалния празник. „Служителите на ГДПБЗН и ръководството на МВР имат ясното съзнание за тази непреходна мисия и голяма отговорност пред обществото. Зная, че ежедневно преодолявате трудности, лишения и решавате множество сериозни проблеми. Професията ви възлага много отговорности, но и ви дава сили да помагате по всяко време на всеки, оказал се в беда. Стана традиция да помагаме и на други държави, застигнати от бедствие. Убедена съм, че и занапред ще работите със същата всеотдайност. С чувство на благодарност за положените усилия, преодолените трудности и удовлетворение от постигнатите резултати в работата, най – сърдечно поздравявам с празника всички служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Пожелавам здраве и лично щастие, енергия, много успехи в осъществяването на високоблагородната мисия за защита живота и здравето на гражданите, природните и материалните ценности при пожари,  бедствия и извънредни ситуации“ – се казва в адреса.

„Често вие сте първи на място, когато има нужда да се помогне, да се спаси човешки живот. Това всички го оценяват, заслужавате поклон“ - с тези думи се обърна към служителите на ГДПБЗН кметът на София Йорданка Фандъкова и отправи към тях искрени благодарности за професионализма и ежедневните усилия при пожари, аварии и бедствия в столицата. Тя благодари за сътрудничеството със служителите на аварийно-спасителното звено в Столичната община: Горда съм, че работим заедно и координираме усилията си в името на хората.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов благодари на своите колеги, които ежедневно се грижат за сигурността на българските граждани. Той припомни тежкия летен сезон, през който всеки ден пожарникарите и спасителите доказваха своите способности.

По случай празника 303 огнеборци бяха наградени с почетни отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН.

Десетки поздравителни адреси получиха по повод празника си служителите на ГДПБЗН, сред тях от Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, от началника на отбраната, от Националната асоциация на доброволците в Република България и други партньори, с които работят.

Сред гостите, които почетоха празника на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението пред параклиса „Свети Илия“ бяха заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджив, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, началникът на Националната служба за охрана генерал-лейтенант Ангел Антонов, председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, директорът на БЧК Красимир Гигов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Златко Тодоров, Лилия Борисова - секретар на Националния съвет по превенция на престъпността, директори на дирекции в МВР, колеги, партньори и ветерани. Те бяха посрещнати под звуците на духова музика, изпълнявана от оркестъра на МВР.

Представители на Светата православна българска църква отслужиха молебен за здраве. С поднасянето на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гостите почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.