Министър Ангелкова се срещна с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу

Очаква се 2018 г. да бъде обявена за Европейска година на културното наследство, което може да бъде използвано и за насърчаване на туризма

Очаква се 2018 г. да бъде обявена за Европейска година на културното наследство, което може да бъде използвано и за насърчаване на туризма. Това обсъдиха министърът на туризма Николина Ангелкова и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу по време на среща, проведена в Страсбург.

Двете коментираха, че това е още една възможност за задълбочаване на сътрудничеството и популяризиране на възможностите за туризъм, както между страните от Съюза, така и в рамките на Дунавската стратегия. Министър Ангелкова информира еврокомисар Крецу, че България вече разработва съвместни туристически продукти с редица страни от Стратегията. „Вече сме предприели конкретни стъпки и си партнираме с редица държави, като работата с Румъния е в много напреднала фаза“, посочи министър Ангелкова. Планира се двете държави да провеждат общи събития, които да промотират българските и румънските традиции на далечни пазари и да насърчават взаимния туристопоток. В тази връзка се наблюдават и позитивни резултати, като близо 680 хил. румънски туристи са посетили България за първите 7 месеца на 2016 г., което е ръст от близо 18%. „Румъния устойчиво заема първо място по брой на чуждестранните туристи в България, а редица други държави от Дунавската стратегия като Германия, Сърбия и Австрия, също имат важно значение“, подчерта Николина Ангелкова.

Корина Крецу акцентира, че съвместните действия в областта на туризма и културата са много важни за целия Дунавски регион и имат значение за задълбочаване на партньорството. Тя допълни, че проведената конференция през месец юни т.г. в Русе е добър пример за успешното сътрудничество в рамките на Стратегията и е допринесла за начертаване на конкретни стъпки за развитие на туризма в целия регион. „Провеждането на подобни инициативи затвърждава не само важността на Дунавската стратегия за Европейския съюз, но и спомага за подобряване на координацията между отделните държави", допълни Корина Крецу.