М. Габриел (ЕНП/ГЕРБ): ЕС да обърне повече внимание на първопричините за миграция

Предвиждането на миграционните маршрути и сигурността на границите са ключови за управление на миграцията

Европейският парламент проведе пленарен дебат с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини относно подготовката на срещата на високо равнище на ООН за справянето с големите движения на бежанци и мигранти, планирана за 19 септември.

По време на дебата, зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) изведе на преден план няколко послания, които ЕС следва да отправи по повод срещата. Ключови сред тях са засилена подкрепа за приемащите сирийски бежанци общности, ролята на жените, защитата на границите и борбата с контрабандата на мигранти. „Наложително е да предоставим по-голяма подкрепа на общностите, приемащи бежанци. Важно е също насърчаването на овластяването на жените, защото е инвестиция във възстановяването и стабилизирането на страната на произход“, отбеляза Мария Габриел.
 
Зам.-председателят на Групата на ЕНП наблегна на следващ ред на защитата на границите и разбиването на престъпните мрежи за контрабанда на мигранти. „Нуждаем се от ясен механизъм за сътрудничество между страните на произход, транзит и дестинация. Проучването и анализът на миграционните маршрути, сигурността на границите и предоставянето на перспективи за мигрантите са ключови елементи за насърчаване на безопасна и законна миграция“, подчерта Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ. Тя призова ЕС да обърне  повече внимание на първопричините за миграция и на необходимостта от предвиждане на миграционните потоци, наблягайки на действията по предотвратяване на конфликти и последиците от изменението на климата.
 
Накрая Мария Габриел настоя съществуващите регионални стратегии (като процеса от Рабат и Хартум или плана за действие, приет на срещата на върха във Валета) да бъдат отразени в глобалния подход. „Нужен е ясен график за изпълнение на регионалните инициативи и ангажиментите, които ще бъдат предприети на равнище ООН“, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел.