ЕС изпраща 200 граничари и 50 автомобила за охрана на границата ни с Турция

От 2004 г. в Европа имаше над 30 терористични нападения, половината от тях бяха през миналата година

Солидарността и обединяването на Европа бяха акцент в годишната реч за състоянието на съюза, която председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе в в Европарламента в Страсбург, съобщиха от БНТ.


Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Трябва да знаем какви хора преминават границите ни. Затова ще ги защитаваме с помощта на новата европейска гранична агенция. ФРОНТЕКС има вече над 600 агенти разположени в Гърция, по границата с Турция, и над 100 агенти в България. Институциите и държавите-членки на Европейския съюз трябва да си сътрудничат тясно за укрепването на новата агенция. Искам от октомври да бъдат разположени поне 200 граничари и 50 допълнителни автомобили по външните граници на България.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за подсилване на отбранителните и дипломатическите позиции на ЕС в речта си пред Европейския парламент за състоянието на Общността. Юнкер посочи, че договорът за ЕС дава възможността държавите от съюза да обединяват и споделят отбранителните си способности.

По неговите думи е дошло времето тези възможности да бъдат използвани. Не можем повече да си позволим да разчитаме на способностите само на една държава. Това обединение няма да бъде за сметка на евро-атлантическото сътрудничество, поясни председателят на ЕК.

Той съобщи, че ЕС ще обособи фонд за инвестиции в сферата на отбранителните изследвания. Без постоянни общи сили не можем да бъдем в готовност за реакция, посочи Юнкер.

Председседателят на ЕК призова постът на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде превърнат в позиция на истински външен министър на Общността. По неговите думи така Федерика Могерини би могла да обедини силите на националните дипломатически служби.

Юнкер призова за развитие на европейска стратегия за Сирия. Той изрази надежда за непосредствено предстоящо обединение на Кипър, но не спомена в речта си Турция нито веднъж.

Председателят на ЕК коментира, че по въпроса с миграцията вече се забелязват прояви на солидарност. Юнкер критикува отношението на европейците към непридружените деца-бежанци.

Юнкер съобщи, че ЕС вече е изпратил граничари в България и добави, че през октомври в нашата страна ще пристигнат допълнителни подкрепления. Той посочи, че от днес ЕК създава Европейски корпус на солидарността, в който ще могат да участват младежи, които искат да допринесат за овладяване на кризисни ситуации.

От 2004 г. в Европа имаше над 30 терористични нападения, половината от тях бяха през миналата година. Трябва да покажем на терористите, че нямат шанс да победят нашите ценности. Но нашата търпимост не може да бъде за сметка на нашата сигурност, заяви Юнкер.

Европа означава мир. Най-дългият мирен период в европейската история започва с обединението на европейските държави. Между нас има различия и спорим, но с думи. Обединени сме от ценностите за свобода, демокрация и върховенство на закона. Европейците никога няма да приемат убийството на поляци във Великобритания. Стоим твърдо срещу смъртното наказание и вярваме в ефективността на независимото правосъдие, което е в основата на възможностите за делова дейност и икономическо развитие, посочи Юнкер.

Не приемам днешните младежи да бъдат първото поколение за последните 70 години в Европа, по-бедно от своите родители. Решението на този въпрос е основно в ръцете на националните власти, дължим повече на нашите деца, заяви председателят на ЕК.

Европейците повече не може да бъдат заблуждавани, трябва да бъдем честни с тях, те очакват ясни резултати, приложени своевременно. Ако искаме да преодолеем скорошните различия между Изтока и Запада, трябва да се съсредоточим върху истински важните въпроси. Следващата година е решаващ период за постигане на резултатите, които хората очакват, отбеляза Юнкер.

Той се изказа в подкрепа на двустранното търговско споразумение между ЕС и Канада, като добави, че европейците не биха искали да бъдат следени от дронове, нито сайтовете да помнят всеки техен клик. Търговията означава повече работни места, всяко седмо работно място в ЕС е свързано с износа. Подкрепям силно споразумението с Канада, забавянето на неговата ратификация подкопава образа ни по света, коментира той.

Безработицата и задлъжнялостта в ЕС остават твърде високи, налице е социална несправедливост. Европа не е достатъчно социална, добави Юнкер. Европейците трябва да получават еднакво възнаграждение за еднаква работа, извършвана на едно и също място. Вътрешният пазар не е място за трудова експлоатация. Трябва ни социална икономика без социален дъмпинг.

Потребителите трябва да бъдат защитени от картелите, всяко дружество трябва да плаща данъци там, откъдето получава печалбите си, заяви председателят на ЕК.

Трябва да инвестираме в достъпа до бърз интернет, защото икономиката вече е цифрова. ЕК предлага до 2025 г. навсякъде в ЕС да има покритие на мобилна мрежа от пето поколение.

Европа дотогава да има безплатен безжичен интернет достъп, допълни той.

Предлагаме удвояване на размера и срока на действие на европейския инвестиционен фонд (по т. нар. план "Юнкер").

От днес откриваме инвестиционен план на стойност 45 млрд. евро за Африка и нашите съседни държави, за да се справим с една от основните причини за миграцията, отбеляза председателят на ЕК.

По неговите думи за последната година ЕС се е подобрил, но остава в криза. Твърде често националните интереси взимат превес. ЕК няма намерение да премахне националните държави, но липсата на единство подхранва популизма, от който трябва да се защитим, посочи председателят на ЕК.

Уважаваме и съжаляваме за решението на британските избиратели за напускане на ЕС, но Европа не е изправена пред заплаха от разпад. Бихме се радвали възможно най-бързо молбата на Великобритания за напускане да бъде внесена. Свободният достъп до единния пазар е обвързан със свободите на движение, подчерта Юнкер.

Не сме "съединени европейски щати", ние сме много по-разнообразни, европейската история ни направи такива. Нямаме причина да усложняваме нещата допълнително. Европа има нужда от смелост, която да се проявява и в националните парламенти, посочи Юнкер.