Стефан Грозданов: Не знаем какви са качествата на Йорданеску

Румънецът трябва да направи солиден отбор

Бившият наставник по футбол и настоящ председател на Асоциацията на футболните треньори в България Стефан Грозданов говори пред "Меридиан Мач" след изминалия кръг в Първа лига.

Ето обстойния анализ на Грозданов:

"Кръгът в Първа лига бе доста интересен като цяло. Това, което видях в Разград на мача между Дунав и ЦСКА, донякъде ме изненада. И то най-вече по отношение на гостите, защото не играха никак добре.

А Дунав ми прави хубаво впечатление. На първо място момчетата са изключително добре подготвени физически. Това им дава възможност да са разнообразни в тактически аспект. Така например през първото полувреме приложиха мощна преса, а през втората част смениха коренно подхода. Браво на треньора им Веско Великов, който очевидно върши страхотна работа. Нямат чак такива индивидуалности, но са много силни като отбор. Вижда се, че играчи като Антон Огнянов, който бе позабравен и контузен в последните години, може да се върнат към най-добрата си форма, когато имат добра почва и качествен треньорски екип. Дотук представянето на Дунав е превъзходно, но въпросът е докъде могат да стигнат. Сравненията с Лестър са неуместни, защото нито играят същия футбол, нито имат същия потен­циал, нито пък ще останат още дълго на първото място. Но това, което прави Дунав, е като бяла лястовица за футбола ни.

Що се отнася до ЦСКА, там има много добри футболисти, но няма никакъв отбор. Все още не знаем какви са качествата на Йорданеску. Според мен Ганчев му е дал това, което е поискал. Сега топката е в неговото поле да си построи къщичката и да направи солиден отбор. Потенциал има, но игра на този етап не.

И Левски не направи най-добрия си мач в Бургас. „Сините" имат същия проблем, който тормози и ЦСКА - не са постоянни. Могат да бият всеки и в следващия кръг да се изложат срещу някой по-нискоразреден съперник. Закъсняха със селекцията, макар Илиян Мицански и Галин Иванов да са добри попълнения. И двата гранда ще се конструират в движе­ние.

По отношение на пловдивските отбори не ми се иска да коментирам мача на Локо със Славия. Просто не разбирам какво се случи - не може да водиш играта и резултата над 60 минути и така да се сринеш. За Ботев пък съм си казал мнението - докато някакви фенове имат решаващ глас и определят какво да се случва и какво не, няма как тимът да върви напред".