Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“ днес

Общество

14-09-2016, 08:00

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев ще бъде домакин на 12-ата Среща на президентите от групата Арайолуш

В рамките на форума в Пловдив и София държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите

Днес в Регионалния Етнографски музей в град Пловдив и на 15 септември в Националния исторически музей в град София ще се проведе 12-ата Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“.

В рамките на форума в Пловдив и София държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит. На 15 септември участниците в срещата на най-високо равнище ще дадат съвместна пресконференция в Дом 2 на Резиденция „Бояна“ в София.

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на посещение в България ще бъдат президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук; на Италианската република Серджо Матарела; на Република Латвия Раймондс Вейонис; на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека; на Република Полша Анджей Дуда; на Португалската република Марсело Ребело Де Соуза; на Република Словения Борут Пахор; на Република Унгария Янош Адер и на Република Финландия Саули Нийнистьо.

Във формата участват и президентите на Австрия и Естония.

България беше поканена да се присъедини към групата „Арайолуш“ от Полша и Португалия през 2013 г., а на срещата на Групата в Германия през 2015 г. страната ни единодушно бе определена за домакин на следващата й среща.

Неформалният форум за политически диалог на най-високо равнище е създаден през 2003 г. в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жоржи Сампайо. Форматът събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет. Президентите на парламентарните републики от ЕС обсъждат актуални въпроси и проблеми на обединена Европа.