Дигитален център в Столичната библиотека се открива днес

Нов модерен Дигитален център ще бъде открит на 14 септември от 13.00 ч.

Нов модерен Дигитален център ще бъде открит на 14 септември от 13.00 ч. в Столичната библиотека, съобщиха от библиотеката.

Центърът разполага с три скенера /специализирани за 3D издания и за редки и ценни книги/ и мощен сървърен комплекс. Оборудван е със средства по два европейски проекта - "Дигитализация на културното наследство - достъпен портал към историческата памет" със Столична община - два скенера, и "Българската литературна класика - знание за всички" с партньори Института по литература и Националния литературен музей - един скенер, по мярка 2 "Документиране на културната история" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства".

Модерното оборудване ще позволи на Столичната библиотека да създава общи културно-образователни продукти със сродни наши и международни институции - виртуални колекции и експозиции, свързани със значими събития, теми и дати в българската и световна история и култура.

Скенерите ще могат да се ползват от читателите на Столичната библиотека.

Всички дигитализирани библиотечни фондове ще са достъпни за потребителите на европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство - Европеана.

След приключването на двата проекта, Дигиталният център ще продължи да работи по Програма за сканиране на редките и ценни издания на Столична библиотека.

На откриването ще бъде представена дигиталната платформа "Българската литературна класика - знание за всички" с 280 хил. дигитални копия - съдържания на ръкописи, книги, статии от периодични издания за и от 13 български класици - Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Асен Разцветников, Фани Попова-Мутафова. Платформата е предназначена за ученици, студенти, преподаватели, литературни критици и историци.

Ще бъде представена и документална изложба от фондовете на Столичната библиотека, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН.