Борисов: Бокова има нашата подкрепа до 26 септември (видео)

Пожелавам успех на г-жа Бокова дотогава, ако след това пак е назад, ще преценим заедно как да процедираме

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Минали са четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност на ООН и нашият кандидат е около 5-то място. Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ – досега да е бил отзован много отдавана, както бе с г-жа Румяна Желева, сподели премиерът в социалната мрежа Фейсбук.

"А сега ни изпреварват Македония и Сърбия в някои от класиранията. Аз не си спомням и БСП да са издигали някого от ГЕРБ на какъвто и да е пост. А сега получавам коментари, че ние сме щели да провалим тази кандидатура. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя каза, че има работа в ЮНЕСКО, което не ми направи добро впечатление при всички усилия, които положихме за нейната кандидатура", продължи премиерът." Ще работим до 26-ти септември за г-жа Бокова, аз, министрите – всички. Няма да допусна да ми се намесват в избора, на никой лидер и на никоя държава. Пожелавам успех на г-жа Бокова дотогава, ако след това пак е назад, ще преценим заедно как да процедираме. В последните дни се разразиха доста коментари във връзка с това какво ще решим по теми, които не са били на дневен ред. Много преди да дойде времето за избор за Генерален секретар на ООН, в последните си дни правителството на Орешарски реши кого да номинира. Никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия за нашето мнение по въпроса. Но ние като правителство след това положихме огромни усилия, за да бъде България последователна и потвърдихме вече взетото решение. Работили сме честно и почтено. Затова не приемам да се говори, че била издигната късно кандидатурата ѝ, а с изпратените писма сме помолили максимален брой държави да ни осигурят подкрепата си. Минали са четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност на ООН и нашият кандидат е около 5-то място", допълни премиерът .

Минали са четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност на ООН и нашият кандидат е около 5-то място. Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ – досега да е бил отзован много отдавана, както бе с г-жа Румяна Желева. А сега ни изпреварват Македония и Сърбия в някои от класиранията. Аз не си спомням и БСП да са издигали някого от ГЕРБ на какъвто и да е пост. А сега получавам коментари, че ние сме щели да провалим тази кандидатура. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя каза, че има работа в ЮНЕСКО, което не ми направи добро впечатление при всички усилия, които положихме за нейната кандидатура. Ще работим до 26-ти септември за г-жа Бокова, аз, министрите – всички. Няма да допусна да ми се намесват в избора, на никой лидер и на никоя държава. Пожелавам успех на г-жа Бокова дотогава, ако след това пак е назад, ще преценим заедно как да процедираме. В последните дни се разразиха доста коментари във връзка с това какво ще решим по теми, които не са били на дневен ред. Много преди да дойде времето за избор за Генерален секретар на ООН, в последните си дни правителството на Орешарски реши кого да номинира. Никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия за нашето мнение по въпроса. Но ние като правителство след това положихме огромни усилия, за да бъде България последователна и потвърдихме вече взетото решение. Работили сме честно и почтено. Затова не приемам да се говори, че била издигната късно кандидатурата ѝ, а с изпратените писма сме помолили максимален брой държави да ни осигурят подкрепата си.

Публикувахте от Бойко Борисов в 13 септември 2016 г.