Зам.-министър Деница Николова представи българския опит в изпълнението на жилищната политика

Това се случи пред делегати в 77-мата сесия на Комитета по жилищното градоустройство

Новият модел на развитие на градовете и жилищната политика обхваща всички аспекти на устойчивото развитие с цел насърчаване на равнопоставеността, благополучието и просперитета на европейско и международно ниво. Това сподели заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на 77-мата сесия на Комитета по жилищното градоустройство на Икономическата комисия на ООН за Европа. Форумът се провежда днес в Женева под мотото „За по-интелигентни устойчиви градове и населени места“. В него участват близо 150 представители на високо равнище на правителствата на държавите-членки и заинтересовани страни, които обсъждат теми като националните жилищни политики, политиките за градско развитие и управление на територията в контекста на Хартата на ООН за устойчива жилищна политика.

Част от целия процес е да се подобри устойчивостта на жилищата и жилищните сгради чрез ефективни политики и действия. През годините България разработи редица инициативи, насочени към ефективно и устойчиво жилищно развитие, които са съобразени с основните принципи на Женевската Харта на ООН за устойчива жилищна политика, заяви Деница Николова.

Заместник-министърът обърна внимание, че във време на постоянно нарастващо значение на екологичните, икономическите и обществените тревоги от въздействията на климатичните изменения, прилагането на мерки за подобряване на жилищния сграден фонд се превърна във въпрос от стратегическо значение, както на национално, така и на международно ниво. Енергийната ефективност е основната стъпка към постигане на устойчивост в сградите. В този контекст тя, заедно с жилищното развитие, представлява дългосрочен приоритет на международно ниво, който българското правителство превърна в ключова политика чрез редица инициативи, включително чрез изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, посочи тя.

На европейско ниво, наскоро приетият Пакт на Амстердам, който обхваща изпълнението на партньорства по отделни теми, също работи в посока осигуряване на устойчиво развитие и ефективна жилищна политика. Деница Николова сподели, че участие в отделни партньорства по въпросите, свързани с енергийния и цифров преход, кръговата икономика, градска мобилност и др. са заявили и няколко български общини. Като част от бъдещото председателство на Съвета през първата половина на 2018 г. България ще има възможност да проследи изпълнението на отделните дейности в рамките на партньорствата.

77-мата сесия на Комитета по жилищното градоустройство на Икономическата комисия на ООН за Европа е подготвителна за Третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), която ще се проведе 17-20 октомври 2016 г. в Кито, Еквадор.