Жан-Клод Юнкер изпраща свои служители в София

Те ще обсъдят допълнителни мерки в помощ на България срещу евентуална миграционна криза

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпраща в София свои служители, за да обсъдят допълнителни мерки в помощ на България срещу евентуална миграционна криза. Това става ясно от писмо на Юнкер до премиера Бойко Борисов, съобщават от БНР, разполагайки с копие от писмото.

През март се договорихме за общ антикризисен план, който може да бъде обновен и задействан незабавно, ако ситуацията на терен го налага, пише Юнкер. Той призовава българските власти формално да подадат молба за допълнително финансиране от Фонда на Европейския съюз за вътрешна сигурност, миграция и убежище.

Жан-Клод Юнкер припомня, че страните членки още не са предоставили поисканите от агенция "Фронтекс" 53 патрулни коли за екипите по външните ни граници. Председателят на Еврокомисията се ангажира в писмото да повдигне въпроса на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември за бързо предоставяне на оборудването.

Напълно подкрепям искането за допълнителна помощ от Евросъюза за подсилване българската гранична инфраструктура, подчертава Юнкер.