Президентът отличи с висши държавни отличия посланиците на Италия и на Мароко в България

Президентът Росен Плевнелиев връчи държавните отличия на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Италианската република у нас Марко Контичели. Дипломатът бе отличен от държавния глава за заслуги за развитието и укрепването на българо-италианските отношения.

В рамките на своя мандат посланик Контичели работи за укрепването на традиционните отношения на приятелство, взаимно уважение и доверие между двете страни, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавният глава открои приноса на дипломата за привличане и задълбочаване на интереса на италианските делови и финансови среди към България, които допринесоха за утвърждаването на ролята и мястото на Италия сред най-важните външнотърговски партньори и инвеститори у нас. „Отношенията между нашите две страни – политически, икономически, културни и научни, са особено активни и наситени. С общи усилия успяхме да придадем на тези отношения един нов обхват и динамика. Потвърждение за това са и осъществените в последните години посещения на най-високо равнище, които поставиха една здрава основа на нашето сътрудничество“, допълни президентът Плевнелиев.

„Официалното посещение на президента Серджо Матарела в България ни прави уверени, че партньорството ни, разгърнато и в рамките на Европейския съюз, ще продължи да укрепва и да се задълбочава на фона на предизвикателства, пред които сме изправени днес. Необходимо е да сме сплотени и обединени, за да защитим основните принципи и ценности, върху които е изграден нашият общ дом - Европа“, посочи още държавният глава.

Посланик Марко Контичели заяви, че в рамките на своя мандат винаги е работил за съхраняването и развитието на приятелските отношения между България и Италия. „Оставам с отворено сърце в България. Една страна, богата с човечност, култура и природа. Дипломатът изрази благодарност за топлия прием в България и определи като отлично взаимодействието с българските институции.

С орден „Мадарски конник“ първа степен държавният глава удостои посланика на Кралство Мароко в Република България Латифа Ахарбаш за заслугите й за развитието на отношенията между двете страни.

 „Големият напредък на двустранните отношения е  ярък  израз на политическата воля на България и Мароко да използват съществуващите възможности за тяхното по-нататъшно  задълбочаване  и  обогатяване. Той е в унисон и със стремежа на двата народа към  приятелство  в името на укрепването на мира и сигурността по света“, заяви президентът Плевнелиев, като подчерта приноса на посланик Ахарбаш за развитието на приятелството и сътрудничеството между двете държави и съдействието й политическият диалог да бъде активизиран с осъществяването на  редица двустранни посещения и срещи на високо и на най-високо равнище.

„Изграденото през десетилетията  ползотворно сътрудничество с Мароко  е важно постижение на нашите две страни  и  народи.  Разбирането за необходимостта да бъде съхранен  този ценен капитал и да бъде развиван и занапред стои  в  основата на политиката на България към арабския свят и в частност към Мароко“, допълни президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че през 2016 г. се навършват 55 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство Мароко.

„Успяхме да придадем нова динамика в двустранните отношения, като задълбочихме контактите между двата народа, както и на гражданското общество и на държавните институции на двете страни по въпроси като укрепването на човешките права, борбата с корупцията, правата на мигрантите и редица други. Все повече студенти от Мароко проявяват интерес към български университети, нараства и броят на българските туристи в нашата страна", посочи посланик Латифа Ахарбаш, след като беше удостоена с високото държавно отличие. По думите на дипломата, отношенията ЕС-Мароко предоставят допълнителни възможности за насърчаване на сътрудничеството и обмена между България и Мароко.

Мароко оценява като много важна и съзидателна ролята на България в контекста на миграционната криза, посочи още посланик Латифа Ахарбаш и определи престоя си в България като много ползотворен. „В контактите си с българите срещнах смиреност и самокритичност, които всъщност са най-силният израз на национална гордост и самоуважение. Можем само да изразим положително отношение към усилията на България за укрепване на демократичната консолидация и за по-доброто бъдеще на Европейския съюз. Вашата лична отдаденост на тази кауза и Вашите позиции в защита на европейските ценности са истински събития за нас, посланиците", обърна се мароканският дипломат към държавния глава.