Мненията след финала на Евроволей 2016

Това беше чудесен турнир, заяви селекционерът на Полша Себастиан Павлик

Полша триумфира със златните медали на Евроволей 2016 за младежи под 20 години, което се проведе в Пловдив и Варна. На финала поляците надиграха Украйна с 3:1 (29:27, 25:21, 21:25, 25:12) и след 20 години отново се изкачиха на европейския връх при тази възраст.

„Много съм щастлив. Това беше чудесен турнир. Ние не започнахме много добре в шампионата, но постепенно намерихме ритъма си и го запазихме до края. От 1996г. не сме ставали европейски шампион в тази възрастова група. Поздравявам момчетата“, заяви след срещата селекционерът на Полша Себастиан Павлик.

„Беше изключително труден мач, защото Украйна сервираше много добре. Ние показахме кой е най-добрият отбор на турнира в последния гейм. Надявам се да спечелим и Световното първенство следващата година. Не очаквахме отбори като България и Украйна да играят толкова добре, но това не беше достатъчно те да ни победят“, допълни капитанът на тима Якуб Кохановски.

В лагера на Украйна бяха разочаровани от загубата, но в същото време и изключително доволни от цялостното представяне на тима. Украинците се класираха за шампионата след допълнителна квалификация във Валядолид в началото на лятото, а по време на мачовете от Евроволей 2016 изненадаха всички със силните си игри. Единственият отбор, който успя да победи играчите на селекционера Микола Пасажин бе Полша – в груповата фаза с 3:0 и в битката за златото с 3:1. Най-впечатляващ бе обрата, който направи Украйна на 1/2-финала срещу Италия, когато губеше с 8:13 в тайбрека, но след 6 поредни бомби от сервис на избрания за Най-полезен играч на турнира Олег Плотниский, украинците успяха да приключат двубоя в своя полза след 15:13.

„Загубихме, защото бяхме доста изморени и не издържахме. Да си вицешампион не е никак лошо. Това е голямо постижение за нас“, коментира след мача играчът на Украйна Хеорхий Клепко.

„Въпреки загубата имам само положителни мисли. За играта – играхме добре в първите три гейма, но не и в последния. Атаката ни не работеше достатъчно добре. Това е исторически медал за украинския волейбол. Никога не сме печелили медал от голямо първенство. Надявам се Украйна и семейството на украинския волейбол да го оцени“, допълни селекционерът на тима Микола Пасажин.