Димитър Танев от РБ: Дефицитът към нулата, данъците без промяна

Повече пари за здраве и образование, студентските общежития - в програмата за саниране през 2017

След като бюджетът за 2017 година не поема нови дългове, то дефицитът очакваме да бъде близък до нулата, каза заместник-председателят на Бюджетната мисия в Парламента от РБ Димитър Танев

Дефицитът към нулата, данъците без промяна, повече пари за здраве и образование са плановете ни за бюджета през 2017 година. Основни параметри в него ще са секторите здравеопазване и образование. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Комисията за бюджет и финанси в 43-то Народно събрание и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от РБ Димитър Танев.

При откриването на учебната година в Тракийския университет в Стара Загора, в което взе участие, Димитър Танев посочи, че РБ ще настоява в Националната програма за саниране на жилищата, за която през 2017 година отново ще се осигурят 1 милиард лева, да се включат и студентските общежития. Това е най-целесъобразно заради голямата населеност на тези жилищни площи – не по-малко от двама, дори по трима души в помещение  се настаняват в общежитията и би било реална икономия на бюджета на програмата, защото същото количество средства отиват в полза на много повече живеещи в тези сгради, обясни предложението на РБ Димитър Танев.

Той подчерта, че очаква диалогът между Парламентарната група на РБ с Финансовото министерство по бюджета на страната за догодина да започне още през този месец, както и че не се налага актуализация на финансовата рамка. По думите му, натрупаният излишък от около 3,3 млрд. лева към края на август 2016 г. е добра предпоставка за много нисък, клонящ към нулата, бюджетен дефицит за 2017 година.