Северна Корея готова за нов ядрен тест

Южнокорейските военни са разработили план за превантивен масиран удар срещу Северна Корея

Има индикации, че Северна Корея се подготвя за пореден ядрен опит, съобщи южнокорейската агенция "Йонхап", като цитира правителствени източници, предаде "Ройтерс". Мястото, където ще бъде извършен, е същото, но вероятно ще използват неизползван до момента тунел. Повече информация не се оповестява. 

Севернокорейските власти в петък потвърдиха, че са провели успешен ядрен опит и изтъкнаха, че вече могат да монтират ядрени бойни глави на балистични ракети. Според южнокорейските военни мощността на взривеното устройство може да е около 10 килотона, което е почти два пъти по-мощна експлозия от тази на ядрения опит през януари. Експертите също така посочват, че в случай на потвърждение, тези изпитания могат да се превърнат в най-големите в историята на КНДР.  

Съветът за сигурност на ООН по-рано осъди петия ядрен опит, извършен от Северна Корея и реши да наложи нови санкции на Пхенян. 

Южнокорейските военни са разработили план за превантивен масиран удар срещу Северна Корея, който би унищожил севернокорейската столица, ако Пхенян започне да подготвя ядрено нападение, съобщи „Йонхап”, позовавайки се на военни източници в Сеул.