Финландски експерти търсят най-високото дърво в България

Общество

11-09-2016, 15:12

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учат деца как да пазят природата на Рила (снимки)

Пирин по-чист с 5 тона отпадъци

Измерването започна от резервата "Парангалица" в Националния парк Рила

Финландски експерти търсят най-високото дърво в България. Проучването е част от експедиция за забележителните дървесни видове в цяла Европа. Резултатите от него ще бъдат публикувани в сайт за дървета-рекордьори. Измерването започна от резервата "Парангалица" в Националния парк Рила, съобщават от БНТ.

Експертите от Финландия идват в страната ни водени от авантюристичния си дух и желанието да открият дървета гиганти в източна Европа.

Коута Расанен - експерт: Реших да дойда в България, защото съм чел, че тук има много ендемични видове дървета, които не растат в Централна Европа и също има много стари гори, които са много интересни.

Измерването се извършва със специална техника, която дава приблизителни резултати с точност до 10 сантиметра.

Коута Расанен - експерт: Лазерът измерва разстоянието до върха и ъгълът до връхната точка, същото измерване се прави и до основата, и след това се изчислява.

Дървото, с което финландските експерти започват изследването, е от вида обикновен смърч и е на приблизителна възраст 350 години.

Това дърво според експертите от парк Рила е най-високото в България. Преди 13 години неговата височина е била измерена - 55 метра.

Данните са били получени чрез алтиметър. Сега новата техника дава по-точна информация - близо 56 метра.

Стефан Кирилов: За нас е много важно за национален парк Рила точната информация, която ще получим от днешното замерване всъщност колко точно е висок обикновеният смърч, който е в изключително добро здравословно състояние в резерват "Парангалица", за да може по този начин да се популяризира българската природа.

До дни след обстойни анализи на височините и на други дървета в Рила и Пирин експертите ще обявят кое е най-високото дърво в България и може ли то да се бори с рекордьора в Европа до този момент, което расте в Словения и е с височина 62 метра.