Пожар обхвана и Атон, в близост до Хилендарския манастир, Света гора

Гърция в капан на пожарите. На о. Тасос е обявено извънредно положение

На гръцкия остров Тасос е обявено извънредно положение. Все още не е овладян мащабният пожар, предизвикан от мълнии. Изгоряха къщи. Няма пострадали. Мълнии запалиха и гори в близост до Хилендарския манастир на Света Гора.

 

Огнеборци се опитват да овладеят пожара на Атон. Запалиха се гори в близост до Хилендарския манастир. Взети са незабавни мерки, за да не се допусне огнената стихия да доближи сградите на манастира. Водоносни коли не могат да се използват поради труднодостъпния терен и се гаси с хеликоптери.

Няма пострадали.


Гръцките власти увеличиха силите по овладяване на пожара на о. Тасос. Отново се разпалват огнища, защото духа силен вятър и непрекъснато променя посоката си. Това съобщиха пожарникари, които участват в гасенето. От рано тази сутрин се включиха самолети и хеликоптери, които гасят по високите и труднодостъпни за техниката места.

Взети се всички мерки, за да се защити животът на хората на острова, съобщи кметът на Тасос- Костас Хаджиемануил.

Повечето туристи напуснаха острова още вчера. Фериботите се движат по график.

Огнената стихия се доближи до две села, евакуираха жителите, но изгоряха няколко къщи. Прокопаха защитен ров и локализираха няколко огнища. По същия начин се опитват да спасят от унищожение два манастира на острова.