Квашневски: Промяна на кандидата за ООН оставя България и региона без шанс

Поводът за коментара му бяха поредните въпросителни, които изникнаха около българската кандидатура

Бившият президент на Полша Александър Квашневски пред БТВ, че промяна на кандидата генерален секретар на ООН в последния момент ще остави България и региона като цяло без шансове за успех.

Поводът за коментара му бяха поредните въпросителни, които изникнаха около българската кандидатура. Медийни публикации събудиха отново варианта Кристалина Георгиева да замени Бокова като кандидат за дипломатически пост номер едно в света.

„Трудно ми е да разбера и да повярвам нещо подобно. Това би била огромна грешка. Първо, процедурите вече започнаха преди месеци и ще е много трудно да предложиш нов човек в края на състезанието. България има много силен и уважаван кандидат като госпожа Бокова. Дори ми е трудно да си представя, че България би направила подобна политическа грешка. Бихте загубили всичките си шансове”, отбеляза Квашневски.

„Да имаме генерален секретар от нашата част на Европа, би било огромен успех, но за България този успех би бил исторически. Да разрушиш тези шансове, които има с Ирина Бокова в момента, е повече от грешка”, каза още Квашневски.