Сеул с план да изпепели Пхенян

Армията на Южна Корея е подготвила план за изпреварващ масиран удар по Пхенян, който да унищожи севернокорейската столица

Северна Корея се похвали, че успешно е тествала ядрена бойна глава, която може да бъде монтирана на ракета, предизвиквайки осъждане от страна на Южна Корея заради „маниакалната безразсъдност” на севернокорейския вожд Ким Чен-ун, съобщава „Франс прес”.

Взривът на полигона за ядрени опити Пунги-ри беше петият, извършван от Северна Корея и най-мощният досега – 10 килотона, което доближава мощността на атомната бомба, опустошила японския град Хирошима през 1945 г., уточняват експерти в Сеул.

Държавната телевизия в Пхенян отбеляза, че ядреният опит, който беше извършен след редица изстрелвания на балистични ракети, което предизвика осъждане от страна на международната общност и налагане на санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, бил постигнал своята цел да може да се монтира миниатюрна ядрена бойна глава на ракета.

„Нашите ядрени учени извършиха тестова ядрена експлозия на новоразработена ядрена бойна глава на полигона в северната част на страната”, изтъкна водещ по държавната телевизия.

Нашата... партия изпрати поздравителен адрес до нашите ядрени учени... за извършването на успешния опит на взрив на ядрена бойна глава”, допълни телевизионният водещ.

Южнокорейският президент Парк Гън-хе се изказа срещу „маниакалната безразсъдност” на Ким, който откакто пое властта след смъртта на баща си през 2011 г., извърши редица чистки и изпитания на оръжия, предназначени да покажат сила и да консолидират властта.

Режимът на Ким Чен-ун само и единствено ще си докара още санкции и изолация... и подобна провокация допълнително ще ускори пътя към самоунищожението му”, коментира Парк, предупреждавайки, че манията му по създаването на ядрен арсенал представлява тежко предизвикателство.  

„Ние ще засилим натиска върху Северна Корея чрез всички възможни мерки, включително повече, по-тежки санкции върху Пхенян с международната общност и в Съвета за сигурност на ООН”, допълни южнокорейският държавен глава.