Мая Манолова и НПО са разговаряли за бежанците у нас

Омбудсманът Мая Манолова и екип на "Амнести Интернешънъл" са разговаряли за правата на бежанците в България.

Омбудсманът Мая Манолова е приела Йелена Сесар и Йоргос Космополис - представители на международната неправителствена организация за защита на човешките права "Амнести Интернешънъл", съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Екипът изследва правата на бежанците и мигрантите в Европа.

Мая Манолова ги е запознала подробно с проверките, които е извършила институцията на омбудсмана във всички регистрационно-приемателни центрове за бежанци към Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ и изготвения доклад за непридружените малолетни и непълнолетни деца - бежанци.

Гостите са се интересували от сигнала на омбудсмана до ДАНС за трафик и каналджийство на непридружените деца-бежанци, за проблемите по границата със сформирането на доброволчески отряди, за експулсирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк и напрежението от последните седмици в бежанския център в Харманли.

Омбудсманът изрази притеснение от развитието на ситуацията в центровете на ДАБ от последните седмици, визирайки напрежението в Харманли, което стана повод за нова вълна на пропаганда за превръщане на част от центровете от отворен тип в центрове от затворен тип.

С една промяна в закона от миналата година се даде възможност на председателя на ДАБ да обособява затворени пространства в отворените центрове. В тази връзка Манолова е съобщила, че ще се срещне с ръководството на агенцията.

"За нас е допустимо обособяването на подобни затворени центрове само ако това е стъпка за по-бързо решаване на въпроси, свързани със статута и пребиваването на лицата, настанени там.

Предупредихме, че всяко затваряне на хора означава осигуряването на стандарт за нормален живот, което по моя субективна преценка, в България няма как да се случи", е заявила Манолова.

По думите й в центровете няма готовност за осигуряване на нормални хигиенно-битови условия, площадки, медицинско обслужване, храна, място за разходки и др.