”Ал Кайда” заплаши САЩ с хиляди нападения като 11 септември

Лидерът на групировката "Ал Кайда" Айман ал Зауахири заплаши САЩ, че атаките от 11 септември 2001 г. ще бъдат повторени "хиляди пъти"

Обръщайки се към САЩ във видео в платформата YouTube, отбелязващо 15-годишнината от смъртоносното нападение, Зауахири отдаде атаката от 11 септември 2001 г. "на престъпления срещу нас", пише Ал Ахрам, цитиран от Агенция "Фокус".
Той заяви, че ако те продължат, подобни атаки "ще бъдат повторени хиляди пъти".
Във видеото Зауахири обвинява Вашингтон в "окупация" на арабски и мюсюлмански страни и в подкрепа на техните "престъпни и корумпирани" правителства.
Зауахири призова джихадистите да се обединят и призова афроамериканците да приемат исляма, за да ги "спаси" от американските закони, които според него са контролирани от "бялото мнозинство".

Държавният департамент предупреди за терористични заплахи
В навечерието на 15-годишнината от атентатите на 11 септември, Държавният департамент на САЩ напомни на американските граждани за съществуващите опасности по света и ги призова да бъдат бдителни за личната си безопасност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
В съобщението се посочва, че "според наличната в момента информация терористични групи продължават да кроят планове за нападения в редица региони" и че екстремисти може да използват конвенционални или неконвенционални оръжия срещу официални държавни учреждения или частни интереси и обекти.
Според американското правителство, екстремистите продължават да се интересуват от т.нар. "меки цели", като например масови публични прояви и събития; хотели, клубове и ресторанти; обществени транспортни системи; събития, на които се събират много хора от Запада, включително и по време на празници.
Държавният департамент посочва, че американските правителствени обекти по света остават в състояние на "повишена бдителност".