ООН: Северна Корея ще понесе тежки последици за вчерашния си ядрен опит

Ядреният тест е ясна заплаха за международния мир и сигурност

Северна Корея ще понесе тежки последици за вчерашния си ядрен опит, решиха членовете на Съвета за сигурност на ООН. Договореностите им бяха представени от посланика на Нова Зеландия Джерард ван Бохимън, който председателства Съвета този месец:
 
Членовете на Съвета за сигурност заклеймяват този тест, който нарушава недвусмислено режима на неразпространение на ядреното оръжие и затова представлява ясна заплаха за международния мир и сигурност. В съответствие със сериозността на ситуацията страните-членки на Съвета ще започнат незабавно работа върху подобаващи мерки по член 41.
Член 41 от Хартата на Обединените нации упълномощава Съвета за сигурност да използва невоенни - предимно икономически, мерки, за да санкционира дадена страна. Досегашните международни санкции не дадоха ефект, но Съветът все още се колебае дали да използва главното си оръжие - прекратяване на доставките за гориво.
По непотвърдени оценки севернокорейската бомба, взривена вчера, е била с мощност между 10 и 20 килотона и е най-мощна в сравнение с предишните четири. Властите в Пхенян твърдят, че, за да се защитят от посегателства, вече могат да произвеждат ядрени бойни глави за балистичните си ракети.