Бутрагеньо:Лудогорец затрудни Реал в София

Първите мачове на отбора от Разград с Базел и ПСЖ ще определят бъдещето на тима в турнира

Едно от най-големите имена в историята на „Реал” Мадрид - Емилио Бутрагеньо, даде специално интервю за bTV. Бившият нападател на Кралския сподели мнението си за групата на „Лудогорец” в Шампионската лига.



„Това е много трудна група. И трите съперника са на високо ниво. Имат и голям опит. В турнир като Шампионската лига всеки детайл е решаващ. „Лудогорец” започва като гост на „Базел”, после приема ПСЖ. Тези мачове ще определят бъдещето на отбора в турнира”, каза Бутрагеньо.

Директорът на „Реал” говори и за развитието на българския футбол в последните години:

„През 1994 г. имахте невероятен отбор и спечелихте четвъртото място. Имахте страхотни играчи като Стоичков, но и изобщо великолепно поколение. България винаги е била борбен отбор. Да, в последно време не сте главни действащи лица на големите форуми, но пък „Реал” Мадрид срещна „Лудогорец”. Тук се затруднихме доста със спечелването на мача. Ако не ме лъжа паметта, гол на Бензема в края предреши срещата. Това е знак. Сега националният ви отбор има трудна група в световните квалификации. Трябва обаче смело да се гледа към мачовете. България винаги е била футболна нация и затова следя как се развивате”.


Бутрагеньо, който е шесткратен шампион на Испания, пристигна у нас за откриването на спортното училище за социална интеграция на фондация „Реал” Мадрид във Видин. Така България стана част от стотиците школи на фондацията в целия свят.

За школата в България е предвидено да се обучават 180 деца, като главно място заемат деца, лишени от родителски грижи,  деца от домове,  деца с леки умствени или физически нарушения. Към този момент в школата  се обучават 90 деца, като постепенно ще се достигне крайната бройка. Проектът ще трае 3 години, като след това ще се направи оценка на ползата и напредъка.

„Най-важното децата е да се запалят по играта. Това постигнахме в други държави. И това функционира. Децата са по-щастливи и имат по-голяма възможност да се социализират с останалите. Дори резултатите им в училище се подобряват. Такива проекти подпомагат тяхното развитие като личности. Това е най-важното за тях. Нека се забавляват, но нека и следват съветите на треньорите. Те все пак са минали през нашето обучение. Надявам се да израстват, показвайки уважение към всекиго”, разкрива позитивите от проекта Бутрагеньо.

Николай Вълканов е собственик на строителна компания и един от инициаторите на този проект. Именно неговата фирма е главен спонсор на кампанията на „Реал” Мадрид в България.



„Това, което искаме да популяризираме, е да има много повече такива школи в България. Това говорихме и с министър Красен Кралев. Има достатъчно хора в българския бизнес, които биха отделили средства", каза Вълканов пред bTV.