Форум „Да! На българската икономика“ в град Хасково

Заместник-министър Николай Нанков: С 35 млн.лв. ще обновим образователната инфраструктура в Хасковска област

Изграждането на двете магистрали – „Тракия“ и „Марица“ е основен фактор и предпоставка за икономическото развитие на Хасковска област. Това заяви днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на форума „Да! На българската икономика“ в град Хасково. И понастоящем Министерство на регионалното развитие и благоустройството работи по приоритетни проекти в региона, тъй като около една трета от републиканската пътна мрежа в региона, предимно третокласни пътища, са в лошо експлоатационно състояние. В момента по линия на текущ ремонт и поддръжка тече рехабилитацията на два третокласни пътя в областта на обща стойност 13 млн. лв., съобщи още зам.-министър Нанков. Това са пътищата Книжовник - Стамболово – Голям извор и Горски извор - Минерални бани – Караманци.

Изключително важен  проект за развитието на региона проект е рехабилитацията на пътя Чирпан – Симеоновград с обща дължина над 50 км. Има осигурено финансиране за него по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., така че процедурите, предшестващи изпълнението му, могат да започнат още догодина, съобщи още той. Чрез оперативната програма ще бъде финансиран и още един третокласен път - Полски градец – Тополовград – с. Устрем, с дължина близо 23,5 км.

Заместник-министър Нанков обясни, че по линия на текущ ремонт и поддръжка на пътищата се търсят възможности за финансиране и на пътя Симеоновград – Александрово – Хасково, който води към една изключителна културно–историческа забележителност – Александровската гробница. Проектът е важен, тъй като всяка забележителност губи своя туристически потенциал, ако липсва добра довеждаща инфраструктура, подчерта той. Тъй като една малка част от пътя е общинска собственост, за изпълнението му ще трябва да се търси и съдействието на местната власт, информира Нанков. Друг ключов приоритет за областта е също обходът на Хасково, заяви зам.-министърът.

Приоритизираме пътните проекти на базата на потребностите на хората и икономиката в региона. Статистиката сочи, че с отпуснатите от Министерски съвет за текущ ремонт и поддръжка завършваме по два пътя на година, а до края на тази година ще завършим дори три. Ако продължим с този темп, в рамките на две -три години няма да остане неремонтиран път в областта, заяви регионалният зам.-министър.

На въпрос от страна на бизнеса във връзка с липсата на квалифициран човешки ресурс Николай Нанков информира, че през този програмен период чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат подкрепени образователните институции в областта. С ресурс от  около 35 млн. лв. ще бъде подобрена генерално материалната база на редица училища, част от които са професионални гимназии, осигуряващи пряко квалифицирани кадри и работна ръка за нуждите на бизнеса. Ние финансираме подновяването на материалната база, но тя трябва да бъде изпълнена със съдържание, така че учебната програма да отговаря на изискванията на местната икономиката, заяви Нанков.

В днешния икономически форум участваха също министърът на културата Вежди Рашидов, изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, съветникът на министъра на туризма Живко Табаков,  депутатът Делян Добрев, областният управител на Хасково Станислав Дечев и кметове на общини в областта.