Даниел Митов: Диалогът е от ключово значение за разрешаването на проблемите в Средиземноморието

Първият ни дипломат участва на среща на гръцкия остров Родос, посветена на стабилността и сигурността в Средиземноморския регион

Активизирането на диалога между страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка и Европа е от ключово значение. Трябва да съсредоточим усилия към засилване на общите ни действия в сферата на сигурността. Това заяви първият ни дипломат Даниел Митов по време на днешното си участие в среща, посветена на стабилността и сигурността в Средиземноморието, която се провежда на о. Родос, съобщават от пресцентъра на МВнР. Конференцията е организирана по инициатива на Република Гърция, а в нея участие взимат както държави от ЕС, така и страни от Южното Средиземноморие и значими фактори от района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА).

„Основен акцент в разговорите ни са миграцията, борбата с радикализацията и екстремизма, ситуацията в Сирия, сигурността на околната среда и киберсигурността, както и сигурността в енергийната сфера“, обясни българският външен министър. По думите му в по-големи детайли трябва да бъдат обсъдени мерките, чрез които да се стабилизира региона на БИСА. „Посланието е ясно – решенията за проблемите трябва да дойдат от страните там“, заяви той и добави, че е нужен честен и открит диалог с партньорите относно това как можем да бъдем полезни в намирането на общите решения.

„При предоставяне на помощ за трети страни трябва да обърнем внимание както на подобряването на икономическите условия в тях, така и на изграждането на ефективни институции. Така ще се създаде среда, която да позволи на хората в тези държави да останат в тях и да търсят своето бъдеще в родината си“, отбеляза министър Митов. По думите му трябва да се положат усилия към прилагане на добри правителствени практики, което е част и от Програмата за развитие на ООН.

„Работим с всички страни в близост до ЕС, включително и с Република Турция, за да постигнем надеждни и устойчиви решения, които ще позволят на всички да контролират успешно границите си“, заяви Даниел Митов. Той обясни, че на държавите, които имат затруднения с миграционните потоци - като Турция, Йордания и Ливан - следва да бъде оказана помощ с цел тяхното подпомагане за справянето с проблема. „Днес Европа има задачата да преодолее новите предизвикателства пред себе си, да засили интеграцията. Една от сферите, в които може да се постигне повече интеграция, е точно миграцията“, категоричен бе българският външен министър.

Даниел Митов отбеляза още, че сред възможностите за увеличаване на сътрудничеството е и сферата на енергетиката. „Съвместната работа в сферата на енергетиката може да засили регионалното политическо сътрудничество и да допринесе в процеса по установяване на добри практики в района на Източното Средиземноморие. Външната политика на ЕС трябва да способства за превръщането на енергийните ресурси в стимул за насърчаване на взаимноизгодно сътрудничество“, смята той.