Банките на полугодието: ДСК с най-голяма печалба, ПИБ с най-висок ръст на печалбата

Данните показват, че българите продължават да увеличават спестяванията си

Финансовите резултати на българската банкова система продължават да бъдат отлични. Банките реализират печалба от 909 милиона лева през първите седем месеца на 2016 година, което се дължи основно на оптимизирането на разходи, намаляване на обезценки по лоши кредити и по-добрия лихвен диференциал.
При резултатите на полугодието, най-доброто представяне е на ДСК, които за първите седем месеца тази година имат 179 млн. лева печалба – с 40 повече от подгласника в класацията Уникредит Булбанк. Първа Инвестиционна Банка пък е с най-висок ръст на печалбата за периода – ръст от 86.5 млн. лева.  Значителни ръстове отбелязват още от Файфайзен, Централна Корпоративна Банка, Инвестбанк и Търговска Банка Д.
Данните показват, че българите продължават да увеличават спестяванията си и към края на юли в системата има над 45 млрд. Лв. депозити – с близо 2.5 млрд повече спрямо същия месец от миналата година. Доходността на спестовните продукти, обаче, продължава да пада - разходите на банките за тях спадат от 1% на 0.47%.
Лихвите по депозити и кредити намаляват паралелно, но прегледът на активите и стрес-тестовете в банковата система накараха кредитните институции да са доста по-предпазливи в отпускането на заеми през последните шест месеца. В края на юли вече се наблюдава раздвижване на кредитния пазар, като двигател с най-висок ръст са корпоративните кредитните.
За хората със спестявания е важно да се отбележи, че докато банките не осъществят значима кредитна експанзия, лихвите по депозитите ще продължат да бъдат на исторически ниски равнища. Едва при сериозно раздвижване на заемите и съответно ръст на икономиката, доходността по спестяванията ще се увеличи и финансовите институции ще опитат да стимулират спестителите и да охладят кредитирането.
Алтернативен начин за спестяване е закупуването на ценни книжа. Подобни инвестиции носят своят риск, но възможната доходност, която могат да получат е много над лихвените проценти предлагани по стандартните депозити в момента. Възможността да бъде реализирана печалба е по две направления: от увеличение на цената или от преразпределение на реализираната от дружествата печалба под формата на дивидент. У нас единствено четири банки се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) – Първа Инвестиционна Банка, Централна Кооперативна Банка, БАКБ и Тексим Банк. Въпреки че и четирите банки до този момент не са разпределяли дивидент към своите акционери и са рекапитализирали цялата си печалба, цената на дяловете им се увеличава. За последните 3 месеца цената на акцията на ПИБ се е увеличила с 26.68%, при ЦКБ ръстът е с 9.5%, Тексим Банк 17.65%, а цената на акциите на БАКБ остава непроменена за последните 3 месеца. От ПИБ пък на няколко пъти заявиха по време на срещи с миноритарните си акционери, че обмислят преразпределение на част от печалбите си като дивидент към тях през следващите години.

(Данните за цената на акциите на банките са изчислени на база стойностите им към 13ч. на 07.09.2016 г. Текстът на публикацията има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа на цитираните в него публични дружества.)