Плевнелиев, Бъчварова и Митов предвождат държавна делегация в ООН

Българската делегация ще участва в 71-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

Правителството утвърди позициите и състава на българската делегация за участие в 71-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), съобщават от Правителствената пресслужба.

 Българската делегация ще бъде ръководена от президента Росен Плевнелиев. В нея ще участват вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

През тази година основна тема на Общия дебат ще бъде "Целите на устойчивото развитие – всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят". Дискусиите ще се съсредоточат върху изпълнението на Целите за устойчиво развитие, отразени в приетата през септември миналата година Програма 2030 на ООН, върху идеите и предложенията за цялостна реорганизация и адаптиране на дейността на ООН и нейните органи, работещи по въпросите за развитието.

Участието на българската делегация през целия период на провеждане на сесията ще даде възможност да бъдат представени позициите на страната ни по широк спектър от въпроси, особено по приоритетни теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, устойчивото развитие с хоризонт 2030 г. и промените на климата.