Д. Главчев: ЕС трябва да предвиди разходи за извънредни ситуации

Зам.- председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев е на Конференция за бъдещото финансиране на ЕС в Брюксел

България подкрепя като цяло бюджета на Европейския съюз, но смятаме, че извънредните ситуации, на които е подложена Европа в последните години, пораждат натиск върху него. Това коментира по време на Конференцията за бъдещото финансиране на ЕС в Брюксел зам.- председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев. По думите му, в бюджета на ЕС трябва да има възможности за непредвидени разходи, каквито се налагат заради новите ситуации, като например тази с бежанците, климатичните промени и други. Димитър Главчев коментира още, че в Бюджета на ЕС се намаляват средствата за най-слабо развитите региони.
В конференцията участваха президентът на Европейския парламент Мартин Шулц, както и председателят на сформираната на високо равнище група в ЕС Марио Монти. На форума присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.
 Една от задачите на сформираната група е да се обмислят именно различните възможности за финансиране на бюджета на ЕС, тъй като в момента 80 на сто от субсидиите идват от националните парламенти. Много често предварително заложеното в бюджета не може да покрие непредвидените разходи като проблема с бежанците.