Ромски булки от Плевенско се омъжват фиктивно за бежанци за няколко хиляди евро

Младоженците са повечето пакистанци, сирийци, афганистанци

Разследване на Нова тв показва нова схема, станала доста известна сред бежанците. Ромки от Плевенска и Ловешка област масово се женят фиктивно за бежанци, като по този начин те печелят гражданство и им се отваря коридор в Европа.

"Това е станало страхотен бизнес. Извършва се основно в Солун, Гърция. Оказва се, че там е по-лесно да направиш нещо такова. Има си хора на всички нива. А двамата дори не се срещат. Младоженците са повечето пакистанци, сирийци, афганистанци... На всичкото отгоре това не е престъпление, защото не можеш да докажеш, че не е по любов", разказа Галя Щърбева в ефира на Нова тв.

"Цената е около 5000 евро, а може да стигне и до 7-8 хиляди евро. За булката отиват към 3000, а останалите за посредниците. Разходи почти няма. Само легализация на няколко документа, изваждане на брачно свидетелство и медицинско.", допълни тя.

"Има риск за жените, защото ако имат имоти или наследствени неща, могат да ги загубят. Мащабът на схемата е много сериозен. Това в момента е супер модерна схема и най-лесния начин да придобиеш статут на човек, който може да се движи свободно в Европа. Реално те не знаят дали не се женят за джихадист", допълни Щърбева.

Такива "булки" ще бъдат показани в неделя в предаването "Комбина".