Чавушоглу: Операциите в Мосул и Рака са жизненоважни в борбата срещу ИДИЛ

Има положени планове за политическия преход в Сирия, заяви Чавушоглу сред среща с представители на сирийската опозиция в Лондон

Според турския външен министър Мевлют Чавушогжлу операциите в Мосул и Рака са жизнено необходими, за да може Ирак и Сирия да бъдат прочистени от "Ислямска държава". След срещата си с представители на сирийската опозиция в Лондон той заяви, че има положени планове за политическия преход в Сирия, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

„Важно е, тези планове да се приложат“, заяви Чавушоглу, прибавяйки, че те се нуждаят от подкрепата на всички страни от сирийския конфликт. Той добави, че е ясно, че не е възможно за опозицията да подкрепи оставането на сирийския президент Башар Асад на поста му. „Оставането на Асад означава продължаване на конфликта и на хаоса. Затова и не можем да останем с него и ние трябва да се фокусираме върху бъдещето на Сирия. Визията на опозицията покрива изцяло това“, заяви министърът.

Чавушоглу заяви, че освобождаването на обявения за столица на „Ислямска държава“ град Рака е важно. „Ако искаме да изчистим Сирия и Ирак от „Ислямска държава“, е важно да започнем операции и в Мосул, и в Рака. Ние смятаме, че е важно да подкрепяме местните сили на земята – няма да е възможно да се елиминира, или дори да се спре организацията единствено от въздуха“, смята той.