Министър Павлова ще подпише договор за рехабилитация на яз. „Студена“

Язовир „Студена“ е пуснат в експлоатация през 1955 г., като вече 60 години осигурява питейна вода за над 100 хил. души

След 60 години в експлоатация ремонтират основно водния обект, захранващ с питейна вода над 100 хил.души в Пернишко

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпише договор за рехабилитацията на стената на язовир „Студена“. Събитието ще се състои днес, 8 септември 2016 г. от 12.00 часа в сградата на МРРБ.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ се финансира по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора е приблизително 32 млн.лв.  Изпълнител на строително-ремонтните дейности е Консорциум „Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ) – Карпи“ (водещ партньор „Хидроконструкция“ – Румъния и партньори – „Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо“ (ХБМ) -  Унгария и „Карпи Тех“ – Холандия). От страна на изпълнителя договорът ще подпише Еуген Попа.

На събитието ще присъстват Тони Томпсън - постоянен представител на Световната банка за България,  Александър Александров - областен управител на област Перник, Вяра Церовска – кмет на община Перник и др.

Язовир „Студена“ е пуснат в експлоатация през 1955 г., като вече 60 години осигурява питейна вода за над 100 хил. души  в градовете Перник и Батановци, както и 9 големи села. Водният обект захранва и промишлените предприятия в Перник. С изпълнението на проекта ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.