Започна традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Основната цел е подготовка за началото на учебната година на всички отговорни институции

От 5 до 11 септември в страната се провежда инициираната от ГД „Национална полиция” Седмица на детската пътна безопасност. Тя се организира традиционно в рамките на кампанията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Основната цел е подготовка за началото на учебната година на всички отговорни институции.

В съботата преди 15 септември се организира и Ден на превенцията. Тази година той ще се проведе в Хасково на 10 септември в предобедните часове. Импровизираните приемни за деца и родители ще отворят врати на паркинга зад комплекс „ХХІ век” в града. Експерти от Пътна полиция, Академията на МВР и от други институции и организации ще представят практически препоръки за безопасно поведение. Ще има демонстрации на превантивни техники, полицейска техника, а също и на рокерски мотори и специални облекла.

Точно в 10.00 часа на 10 септември на паркинга зад комплекса ще бъде даден и стартът на последния етап от ХХІV Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2016”. Пътни полицаи от всички областни дирекции на МВР ще се състезават в дисциплините оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътно-транспортни произшествия и майсторско управление на мотоциклет и автомобил.

По традиция през септември и октомври Пътна полиция провежда акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Наред с полицейски акции за контрол, насочен към осигуряване безопасността на децата на пътя, пътните полицаи ще влязат в училищата, за да напомнят на учениците основните правила за безопасност.